Ehkä se siitä.
Kai se siitä.

Lähtölaskennan ensimmäinen kuukausi takana. Ensimmäinen viidestä. Hurjaa. Olenko oppinut jotain? Muistoja on kyllä tulvinut mieleen. Afrikkalaiset kuulemma perinteisesti etenevät tulevaisuuteen selkä edellä. Menneen tietää, tulevaisuutta ei vielä näe, miksi siis katsoa eteenpäin. Eräs tansanialainen vieras puhui kyllä kerran tulevaisuudestakin afrikkalaisin silmin. Hän sanoi, että visio on jotain, joka on kaukana edessäpäin, horisontin takana. Sitä ei vielä näy, mutta sen olemassaolo auttaa suuntaamaan matkaa oikeaan suuntaan. Visioni on nyt vähän hukassa. Ehkä se siitä, kai se siitä.

The main purpose of the Lutheran Mission in Thailand shall be to bring Christ's Gospel through proclamation and service, to the peoples in Thailand, and to establish local congregations which shall be united in one Lutheran Church.

Thaimaassa olimme viisi työkautta. Ensimmäisenä niistä vahvistettiin sopimus lähetysyhteistyöstä suomalaisten, norjalaisten ja hongkongilaisten kesken. Sopimuksessa työn päämääräksi määriteltiin luterilaisen kirkon syntyminen joskus tulevaisuudessa. Hurja visio tilanteessa, jossa kirkolla ei ollut vielä ensimmäistäkään jäsentä. Tavoite oli horisontin takana. Sitä kohti suunnattiin muokkaamalla työtä tavoitteen mukaan. Tuo visio toteutui. Olemme eläneet kirkkohistoriaa pikakelauksella.

Nordisk sång, Sveriges evangeliska student- och gymnasiströrelse, 1964

Opiskeluaikanani osallistuin kansainväliseen kristilliseen ylioppilaskokoukseen Tanskassa paluumatkallani kesätöistä Saksasta. En silloin voinut arvata, että minulla olisi parikymmentä vuotta norjalaisia  työtovereita. Norjaa en koskaan oppinut puhumaan, mutta ruotsia käytimme yhteisenä salakielenämme kiperissä tilanteissa. Opin Tanskassa kauniin norjalaisen laulun. Se löytyy tuosta laulukirjasta.

"Jeg råde vil alle i ungdommens dage

at de dog i tide må tenke seg om.

Man kan ikke kalle de dage tilbake,

man kan ikke vite når Gud holder dom.

Når lyset blir utslukt,

og himlens dør blir lukt.

Når dagen er omme,

og natten vil komme,

da er det for sent til å tenke seg om."

1967. Helsinki. Lähetyskirkko. Aune Shilongo oli ensimmäinen afrikkalainen, jonka kanssa sain tehdä yhteistyötä. Minä ja kaksi ystävääni vierailimme hänen kanssaan viikonlopun Hangossa Hangon seurakunnan vieraina.

1967%20Aune%20Shilongo%20ja%20min%C3%A4p