En pelkää.
Näen vielä kasvosi.
Hämärtyvä ilta. Hämärä sauna. Pieni tyttö saunan lattialla pienessä ammeessa. Äiti kysyy: "Pelottaako hämäryys?" Tyttö vastaa: "Ei pelota. Minä näen vielä sinun kasvosi."
Äiti ja pieni tyttö nukkuvat vierekkäin. Pieni tyttö pyytää: "Äiti, käännä kasvot minuun päin."
Lapsi sen ymmärsi, Herran siunauksen kielen. Sen, mitä tarvitaan, että ollaan turvassa.
"Herra kirkastakoon kasvonsa teille ja olkoon teille armollinen. Herra kääntäköön kasvonsa teidän puoleenne ja antakoon teille rauhan."
Olin matkalla nyt useita päiviä. Eräänä niistä oli koulutusta kohtaamisesta ja kommunikaatiosta.
Uskotoivorakkaus.fi:n innoittamana kyselin työtovereilta, millaisena henkilönä he näkivät kirkon.Toiseksi kysyin, millaisena henkilönä he näkivät Suomen Lähetysseuran. Ja kolmantena kysymyksenä, millainen henkilö Suomen Lähetysseuran pitäisi olla. Löytyi vaihtelevia vastauksia ja erilaisia henkilöitä. Puolet näkivät miehiä, puolet naisia. Puolet näkivät nuoria, puolet vanhempia. Kaikki halusivat nähdä hymyilevät kasvot.
Monen thaimaalaisen mielestä kristinusko on farangin, ulkomaalaisen, näköinen.
Itsekin jäin asiaa miettimään. Kirkko minulle on kuin Helsingin seurakuntien uuden mainoskampanjan videon kapakkavierailija, vähän pihalla, mutta hyvää tarkoittava. (Semmoinen itsekin koen olevani. Pah.) Lähetysseurasta tuli mieleeni multimediaesitys, erilaisia kasvoja, eri-ikäisiä, erimaalaisia, toinen toisensa jälkeen, samanarvoisina, yhtä tärkeinä.
Mies vailla tasa-arvoa, toim. Arno Kotro ja Hannu T. Sepponen, Tammi, 2007
Kouluttajapastori Teemu Laajasalo oli koulutuspäivässämme mukana aamupäivän. Mielenkiintoista pohdintaa kokeneelta kouluttajalta. Näimme myös Yle Teema- kanavan Riita– ohjelmasarjasta hänen ja Arno Kotron räväkän keskustelun lähetystyöstä.
Olen kuullut Arno Kotroa ennenkin, silloin lähinnä keskustelemassa runoteoksistaan. Hän on ollut omalta ateistipohjaltaan valmis myös kohtaamaan eri tavalla ajattelevia. Hänen väitteensä ovat vapaa-ajattelijoiden perusväitteitä, usein toistettuja, eivät sinänsä merkillisiä, mutta hyvin esitettyjä. Tätä miesnäkökulmakirjaa aion ainakin selailla. Maailmanlaajasti katsottuna mies ei kyllä puolustajia tarvitse. Miten lie suomalaisen miehen laita?
2005 Suomen Lähetysseura. Hymyilevät thaimaalaisen nuoren kristityn kasvot.
Kommentit