Sopiva vai pätevä?
Kunhan nyt edes joku saataisiin
.

Olen monessa tehtävässäni oppinut käytännössä Peterin periaatteen: Hierarkiassa jokainen työntekijä pyrkii kohoamaan pätemättömyytensä tasolle. Ajan mittaan jokaiselle paikalle asettuu henkilö, joka ei ole pätevä tekemään tehtäviään.

"Eka kerran minulla meni jauhot todella suuhun näissä jutuissa. Epäilyksemme siitä, että maksettavaksemme pantaisiin jotain omituista, eivät ilmeisestikään olleet aiheettomia.

Kenen oveluudesta on kysymys, en tiedä.

Lyhyesti sanoen, uudet omistajat sanoivat OSTANEENSA UUDEN TALON, eli jos oli jotain, joka ei ollut UUTTA, se oli vuokralaisten vika ja siis nostettavissa takuurahasta.  Uudet omistajat olivat eka kerran ostamassa taloa tällä tavalla. He olivat selvästi turhautuneita, KUN TALO OLI TÄSSÄ KUNNOSSA, VAIKKA SEN PITI OLLA UUSI. Mainitsematta jäi tietysti, että ostaessaan taloa he olivat useaan otteeseen kiertäneet taloa ja katsoneet kaikki paikat. Heidän piti tietää, missä kunnossa talo oli.

Olin paikalla yhdessä vuokralaisten kanssa. Juttu alkoi mukavasti, vaikka jotain kireyttä vaistosinkin. Olimme jo lähdössä sovittuamme, miten hoidan jälkikäteen tulevat laskut, kun meiltä kysyttiin: JOS jotain rahaa jää korjausten jälkeen, kenelle se palautetaan. Se vähän häkellytti, mutta kysyimme vain, että mitä rikki mennyttä he olivat huomanneet.

Sitten se alkoi:

- Puhelin ei toiminut. ( Niin tosiaan oli ollut laita alusta alkaen. Vanhalle omistajalle oli kerrottu siitä, mutta hän ei ollut viitsinyt asiaa korjata.) Meille sanottiin, että talvella puhelin oli toiminut. (Se puhelin oli ollut vuokralaisten oma ja oli nyt parhaillaan matkalle Suomeen.)

- Alakerran seinänaulat käytiin läpi. Ne olivat rikkoneet seinäpinnan. (Kaikki entisen omistajan kiinnittämiä)

- Ilmastointilaitteen takia seinässä oli reikä. (Vanhan omistajan luvalla)

- Kylpyhuoneessa automaattipesukoneen putket oli kiinnitetty ruuveilla, joten täytyi uusia koko kaakelipinta. (Vanhan omistajan luvalla)

- Yläkerran huoneiden seinällä oli nauloja, parketti oli kulunut joka huoneessa, ylätasanteella oli naarmu parketin lakkapinnan rikkoen.

- Yhdessä huoneessa oli tehty sähkökatkaisin sängyn viereen. (Vanhan omistajan tekemä)

Tunnelma kiristyi. Uusi omistaja puhui tuohtuen siitä, miten me voimme väittää tässä kunnossa olevaa asuntoa UUDEKSI ja suuttui, kun sanoimme, että ei se varmaan UUSI ollut kahden ja puolen vuoden asumisen jälkeen. Hän sanoi vuokrasopimukseen vedoten, että siinä oli luvattu korjata kaikki, mikä oli rikki. Se tarkoitti kaiken uusimista. Siihen hänen mukaansa sisältyi myös lattian kuluminen ja seinäpinnat.

Minä sanoin, että eka kertaa meiltä oltiin nyt uuden talon kuntoa vaatimassa näin pitkän asumisen jälkeen. Usein pitemmissä vuokrasuhteissa omistaja jopa piti yllä asunnon kuntoa hoitamalla kesken kaiken joitain maalauksia ja parkettien lakkauksia.

Jälkikäteen kuulimme, että uusi omistaja aikoi tehdä ison remontin, mm rakentaa uuden huoneen, joten nyt tuntuu siltä, että hän aikoo saada remonttirahoja. En ole ennen tällaista tavannut, yleensä tietysti olen hoitanutkin kerrostaloasuntoja. Olisi hyvä tietää, mitä meiltä kaiken kaikkiaan laskutetaan. Oliko entinen omistaja sitten se konna, joka oli ottanut talosta uuden talon hinnan vai miten tämän voi ymmärtää?

Jutusta jäi paha maku suuhun. Tuntui kuin asia olisi pitänyt osata hoitaa paremmin. Omistaja oli selvästi varuillaan, koska olimme halunneet nähdä talon. Jotenkin vain tuntui kurjalta, kun kysymyksessä on lähetyksen rahat ja noinkin kallis vuokra. Asunnossahan ei ollut kunnon jääkaappia eikä uuniakaan tuolla vuokralla"

Olin välillä myös talousasioissa mukana, vastaamassa milloin mistäkin. Nyt oli kyse vuokrasopimuksen loppumisesta. Talo oli vaihtanut juuri omistajaa vuokralaisen asuessa vielä talossa. Vuokralainen perheineen lähti Suomeen ja minun tehtäväkseni jäi asunnon luovutukseen liittyvät keskeneräiset asiat. Itse palasimme myös muutaman viikon jälkeen Suomeen ja asian jäädessä vielä kesken kirjoitin selvityksen asiasta edelleen vastaavalle.

Kaikki sujui kuitenkin loppujen lopuksi kunnialla.

Muisti täynnä! Tietokonevitsejä, Kolibri 1998

Tietokonevitsit eivät ole paljon muuttuneet kymmenessä vuodessa. Jokainen meistäkin tietää sen, minkä tämä kirja tiesi jo aikaisemmin: "Uudet järjestelmät kehittävät uusia ongelmia." Ja Mike Knowles löysi myös Murphyn: "Jos Murphy olisi käyttänyt tietokonetta, hänen lakinsa olisi luultavasti hävinnyt koneen kaatuessa."

1979. Bangkok. Ensimmäinen budjettikokous muutaman viikon kuluttua Thaimaahan saapumisesta. Anneli Könni ja Raija Kakko.

41%201979%20Th%20Budjettikokous%20Anneli