Monenlaista muistoa tänään.
Thaimaan kuninkaan syntymäpäivä.
Anopin nimipäivä.
Kihlapäivä. Meille se tärkein..

Tänään Thaimaan kuningas Bhumibol Aduljadej täyttää 80 vuotta. Kuninkaan virallinen nimi on Phrabat Somdej Phra Paramindra Maha Bhumibol Adulyadej Mahitaladhibet Ramadhibodi Chakrinarubodindara Sayamindaradhiraj Boromanatbophit.

Joulukalenterin viides esine pianon päällä: Yksi itämaan tietäjä kamelinsa luo. Olikohan joku heistä kuningas?

Thaimaan kuninkaan syntymäpäivien aikaan järjestetään monenlaisia juhlallisuuksia ympäri maata. Näiden juhlallisuuksien aikana kuningas puhuu televisiossa suorassa lähetyksessä. Se on seremoniallinen puhe, mutta hän on usein ottanut esille tärkeitä asioita. Vaikka hänellä ei ole poliittista valtaa, hänen puheenvuoronsa ovat saaneet monia hyviä asioita liikkeelle.

Vuonna 1981 saatiin kutsu muutamalle henkilölle kuninkaan linnan alueelle järjestettyihin juhlallisuuksiin. Mies pääsi parin Suomesta tulleen Lähetysseuran vierailijan kanssa mukaan. Linnan puistossa oli pääasiassa thaimaalaisia eri puolelta maata. Kun kuningas kulki ohi, hänelle kumarrettiin syvään ja hänen jalkojen eteen laitettiin vaatteita.

Muutaman kerran minäkin näin kuninkaan. Liikenne pysäytettiin, kun kuninkaalliset tulivat. Sivukadut suljettiin. Jokaisen liittymän kohdalla seisoi poliisi. Turvatoimet olivat aina hyvin tarkkoja. Ensin tie oli tyhjä, sitten seurasi poliisiautoja. Lopulta oli kuninkaallisten vuoro. Ne autot sujahtivat ohi nopeasti.

Kävin päivittämässä tänään taas tietoni Thaimaan kuninkaallisista Wikipedian avulla. Ajatella, kruununprinssillekin oli jo pari vuotta sitten syntynyt poika. Sitä en ole täällä tiennyt. Thaimaassa kaikissa uutislähetyksissä joka ilta kerrottiin jotain kuninkaallisen perheen tapahtumista. Loput tiedot kulkivat suusta suuhun. Tämäkin on luopumista ja lähtemistä.

Aleksis Kivi: Kihlaus, Otava, 1944

Kirjahyllyssämme on isäni 30/12 -44 Helsingistä ostama "Otavan joulukirjanen 1944", Erkki Tantun kuvittama painos Kiven Kihlauksesta "Komedia 1:ssä näytöksessä". Siinä "Kustannusyhtiö Otava toivottaa hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 1945".

Mitähän isäni tuolloin on miettinyt, toisen evakkomatkan jälkeen, oman kodin menettämisen jälkeen. Ehkä jotain toivon kipinää.

Isoveljeni muuten lähetti sähkeen meille kuultuaan kihloihin menemisestämme. Siinä luki: "Onneksi olkoon. Huomenna on itsenäisyyspäivä."

Viimeksi Thaimaassa käydessään Mies sai lahjaksi Thaimaan kuningasparin nuoruudenkuvan:

27%20Thai%20kuningaspari%20nuoruudenkuva