Ovatko mainokset mediasaastetta? Täytänkö alitajuntani mainoslauseilla? Kuka määrää alitajunnastani? Kenen kanssa ja kenen tahdissa tanssin mediasirkuksessa?
Itse asiassa rakastan iskusanoja ja iskulauseita. Minusta on mukava lukea ja kuulla uusia sanontoja. Tutut sanatkin sanottuna uudessa järjestyksessä tuottavat todellista mielihyvää. Itsekin puhuisin ja kirjoittaisin mielelläni nasevasti ja ytimekkäästi. Sanailisinkin, mutta olen vähän hidas heti oivaltamaan asioiden ydintä, joten tilanteet usein menevät ohi. Tässä vaiheessa on ihan pakko, taas kerran, mainita Morganin blogit Hamalainen ja Morganismi, joissa positiivinen keskinäinen sanailu on sallittua ja suotavaakin, niin uskon. On reilua, että jossain löytyy keskustelua, jossa voi rauhassa kirjoittaa, mitä hiki sormiin tuo…
Muistan Thaimaasta suomalaisen työtoverin, joka pohdiskeli uuteen kulttuurin sopeutumista. Hänellä sana oli Suomessa ollut todella hallussaan. Hänen suomenkielisiä juttujaan oli mukava kuunnella paitsi asian niin myös hänen käyttämänsä kielen takia. Hän oli oikea vitsin murjoja ja uusien kielikuvien kehittäjä.
Muistan myös sen, miten vaikeaa oli, meille itse kullekin, sopeutua uuden kielen opiskeluvaiheessa siihen, että tällä uudella kielellä ei voinutkaan käyttää samoja mekanismeja kuin omalla kielellä. Tilanne, jonka olisi voinut laukaista sutkautuksella, saattoi kiristyä kielipuolisuuden takia. Kielenkäyttö muuttui asiallisemmaksi ja tylsemmäksi. Se ahdisti. Omakuva sai ainakin naarmuja, jos ei pahemmin sortunut.
Aikanaan uusikin kieli alkoi sujua jotenkin ja sutkautukset ainakin joskus putkahtelivat esiin asiallisuuden takaa. Tuo sopeutumistaan pohtinut työtoverini on nykyisin sanavalmis useilla kielillä. Se on hänen rikkautensa, hyvin sopiva ja käyttökelpoinen ominaisuus monissa tilanteissa.
Näitä asioita jäin miettimään osaksi Vapaa-ajattelijoiden suunnitteleman iskulausekampanjan innoittamana. Tiedän, että Suomessakin on virallinen iskulauserekisteri. Mietinkin, onko sinänsä hyvin keksitty iskulause: “Jumala tuskin on olemassa. Lopeta siis murehtiminen ja nauti elämästä.” luvallista muuttaa lauseeksi: ”Jumala saattaa olla olemassa. Lopeta siis murehtiminen ja nauti elämästä.”
Thaimaa. Thaimaan luterilainen kirkko. Samroongin seurakunnan kyltti. (Jyrki Markkanen)
Kommentit