Hoot
Onpa nyt noita Hoita

Tämän aamuni Henkilöt olivat Timo Harakka ja Hannu-Pekka Laiho.  Harakan kolumni Satakunnan Kansassa ja Hannu-Pekka Laihon haastattelu radiossa herättivät minussa ajatuksia. Se on jo paljon. Ainakin  aamulla.

Harmittaa, että en ehtinyt ennen näitä viimeisiä kolumnikeskusteluja lähettää kiitosta Satakunnan Kansan kolumnisteille. Heidän kolumninsa ovat nimittäin olleet lähes poikkeuksetta mielenkiintoisia, hyvin kirjoittuja ja hauskoja aamun avauksia. Kirjoittajien skaalakin on tarpeeksi laaja ja monella kirjoittajalla on joku linkki tänne maakuntaan. 

Harakalle olisin lähettänyt hänen tämänpäiväisestä kolumnistaan seuraavan kiitoksen: ”En tiedä, oletko oikeasti sitä mieltä, mitä kirjoitit. Olen kuitenkin sitä mieltä, mitä kirjoitit, ajattelit sinä sitten itse mitä tahansa…” Harakka jakoi kolumnissaan ´Oletko hazard vai halme?´ suomalaiset ”kahteen leiriin, joilla on vastakkaiset identiteetit. Toinen on Kaupunki, toinen on Suomi. Se ei perustu niinkään paikkaan, Helsinkiin, Poriin tai maaseutuun; se on mielentila.” Sitten Harakka jatkoi analyysiään, tavallaan, kielellään, piikikkyydellään, osuvuudellaankin…

Totesin, että viisitoista vuotta Suomea suuremmassa suurkaupungissa ei ole tehnyt minua kaupunkilaiseksi. Olen Suomalainen.

Hannu-Pekka Laiho, Suomen Punaisen Ristin viestintäjohtaja, jota yleensä kuulee juuri katastrofien aikana, kertoi omaan rauhalliseen tapaansa Haitin tilanteesta. Siellä tehdään, mitä voidaan eikä lamaannuta siitä, mitä ei voida.

Aamun Satakunnan Kansassa oli juttu myös sairaanhoitajasta, joka on lähdössä, taas kerran, katastrofityöhön, tällä kerralla Haitiin. Eivät ne suuret sanat, vaan…

Haitin katastrofiapu opetti eilen minulle jotain sellaista, joka minun olisi pitänyt ymmärtää jo aikaisemmin. Kun naputin etusormellani noita muutamaa puhelimen numeroa, joiden avulla sain annetuksi pienen apuni tuohon tilanteeseen, tajusin, että ne naputukset liittivät minut välittömästi noiden kaukaisten ihmisten elämään.  Osallistumalla voi kokea osallisuutta. Samaa osallisuutta tiedän niiden ihmisten kokevan, jotka rukoilevat toisten ihmisten puolesta.

Hannu-Pekka Laihoonkin meillä on pieni osallisuus. Hän oli toinen niistä toimittajista, jotka tekivät meistä ensimmäiset lehtijutut muuttaessamme Lokalahdelle. Niin kauan sitten.

Plus%20599%201973%20Lokalahden%20lumet.j

Lokalahti 1973. Lokakuun ensi lumi.