Ton vika
Noitten vika

 

Syntipukkien saalistajat ovat liikkeellä. Heidän sapelinsa kalisevat ja kiiltävät puhtauttaan. Pahalta tuntuu.

Etsin, jotta ymmärtäisin. Ymmärrys lisää tietoa ja tuskaa samalla kun se antaa mahdollisuutta korjata vääristymiä. Ymmärtämällä voidaan muuttaa muutettavissa olevaa ja estää estettävissä olevaa. Ymmärryksessä puhuu suru, ei syyllistäminen.

Usko ihmisen hyvyyteen saa helposti uskomaan sen, että pahuus tulee jostain ulkopuolelta. Silloin ajatellaan, että viattomuuden tyhjän taulun on vain joku ulkopuolinen liannut.  

Ihminen ei ole ihmiselle susi vaan ihminen. Usko ihmisen perushyvyyteen ei selitä tätä maailmaa. Silmien ummistaminen ei auta. Ihmisyydessä on jotain, joka pystyy liittoutumaan pahuuden kanssa. Se on julmaa ja pelottavaa. Jos sen tajuaa omassa itsessään, luulo omasta ylivertaisuudesta kyllä häviää.  

Kymmenen vuotta sitten Thaimaassa vierailin monenlaisilla erilaisilla IRC- kanavilla.  Joskus keskusteluihin tuli mukaan vierailijoita Ku Klux Klanista, vihan klaanista. Muistan myös joitain norjalaisia nuoria skinheadeja, ylimielisen varmoja omista elämänvalinnoistaan. Joskus poikkesin myös heidän kanavillaan vastavuoroisesti. Silloin tajusin, että ihminen voi olla myös Vihan lähettiläs. Kaikkea ei voinut panna vain nuoruuden ja yltiöpäisyyden piikkiin.

Elämä on monivalintatehtävä. Jotkut valitsevat väkivallan. Jotkut kokevat, että valinta on jo heidän puolestaan tehty eikä heillä ei ole enää mitään menetettävää eikä saavutettavaa.

Elämässä voi valita myös sen tien, joka johtaa auttamaan ja rohkaisemaan niitä, jotka ovat pettyneet omaan itseensä, ympärillä vaikuttaviin ihmisiin ja yhteiskuntaan. Ei syyllistäen vaan yhdessä surren. Sytyttäen yhden kynttilän.

Pojanpojan valmistama joulukynttilä joulupöydässä.

Plus%20219%202014%20Hirroilla%20joulukyn