Yksinäisyys.
Poissa kaikkien sydämestä.
Poissa itseltäänkin.

Suomalainen tarvitsee oman reviirin, toisin kuin thaimaalainen. Yksinolo ei kuitenkaan läheskään aina ole yksinäisyyttä.

Joulukalenterin kahdeskymmenes esine: Nepalista tuotu poltetusta tiilestä oleva lintu.

Kirjeet olivat monia vuosia ainoa keino pitää yhteyksiä ystäviin, sukulaisiin ja työn tukijoihin Suomessa. Pian tuli selväksi, että voimat ja aika eivät useinkaan riittäneet henkilökohtaisiin yhteydenottoihin. Silloin kiertokirjeiden kirjoitus oli ainoa mahdollisuus pitää yllä edes jonkinlaista yhteyttä.

Alussa kirjeet kirjoitettiin vahakselle ja ne monistettiin kammella väännettävällä  monistuskoneella. Kirjeiden saajien lukumäärä oli suuri ja aikaa kului jo pelkästään osoitteiden kirjoittamiseen käsin. Koska alussa maksoimme kaiken yhteydenpidon myös työn tukijoihin omasta pussista, piti etsiä halvin mahdollinen tapa. Ulkomaankirjeiden postimaksu oli parikymmenkertainen kotimaanpostiin verrattuna. Siksi joulukirjeetkin haluttiin lähettää painotuotteena, joka oli jonkin verran halvempaa. Henkilökohtaisuus saatiin aikaan sillä, että taitetun niitatun monistekirjeen reunaan kirjoitettiin englanniksi PRINTED MATTER ja sitten suomeksi KIITOS KIRJEESTÄ tai KIITOS KORTISTA tai vastaavaa. Eihän kukaan tiennyt, miten PAINOTUOTE oikeasti suomeksi kirjoitettiin.

Suuri kiitollisuus on vieläkin niitä ihmisiä kohtaan, jotka jaksoivat pitää kaukana asuviin säännöllistä yhteyttä. Poissa silmistä ei tarkoittanut poissa sydämestä. Parhaimmillaan kirjoittelimme näitä kirjeitä muutaman kerran vuodessa kerrallaan kolmellesadalle hengelle.

Jouluisin saimme paljon joulutervehdyksiä. Ripustimme ne kaikki näkyville seinälle ja lueskelimme niitä, joskus melko kaihoisastikin.

Rolf Arnkil: Ihmisestä on kysymys, WSOY, 1963

Kirjeenvaihdosta koostuvissa kirjoissa Perimmäisten kysymysten äärellä ja  Ihmisestä on kysymys oli kyse uudenlaisesta julkisesta keskustelusta eri tavalla uskovien tai uskonnottomien ihmisten välillä. "Rolf Arnkilin uskonkamppailu sairaskammiossa" teki aikanaan vaikutuksen kymmeniin tuhansiin ihmisiin, minuunkin. Silloin nuorena en vielä kaikkea ymmärtänyt, en ehkä vieläkään. Poimin sen nyt esiin kirjahyllystä. Täytynee aloittaa lukeminen uudestaan alusta. Luen, jotta ymmärtäisin.

Thaimaa. Hua Hin. Katse ulapalle.

12%20Hua%20Hin%20%20J%20Katse%20ulapalle