?
Miksi se vielä kysyi,
vaikka sen ei oikeastaan olisi pitänyt
muuta kuin seistä hiljaa
jo olemassa olevan kysymyksen vieressä?

Näitä kymmeniä vuosia sitten tehtyjä ajatusleikkejä löytyy lisää, kun muistojaan ja päiväkirjojaan kaivelee. Silloinkin näköjään jo tajusin, että maailmassa on paljon vastaamattomia kysymyksiä. Joihinkin kysymyksiin on vuosien varrella löytynyt vastaus. Paljon on jäänyt vaille vastausta. Olen oppinut, että vastauksen antamista tai saamista ei tarvitse kiirehtiä. Vastaamattomat kysymykset eivät enää ahdista samalla tavalla kuin silloin, kun uskoin oikeiden vastausten nopeaan löytymiseen. Aika hoitaa.

Rukoilkaamme.

Alkaa kovaääninen moniääninen porina. Edessä kenties joku rukoilee rukouksen johtajana, mutta muiden äänet peittävät hänen äänensä. On tärkeää rukoilla ääneen ja käyttää oikeita sanoja. On hankalaa, kun kielessä on monta tasoa torikielestä kuninkaalliseen kieleen. Jos ihmiset eivät voi tasa-arvoisesti edes syödä samalla sanalla, totta kai rukoustenkin sananvalinnat ovat tärkeitä.

Uskonnon kieli tarvitsee uskontojen sanoja. Niitä lainataan kuninkaan kielestä tai sitten päinvastoin, miten sen nyt sitten ottaa. Teologiaa tehdään jo sanaston valinnalla. Onko Jeesuksella ihmisen vai Jumalan kädet? Syökö Hän niin kuin tavallinen ihminen vai niin kuin kuningas? Moniäänisessä rukouksessa ne kovimmin rukoilijat tuntuvat osaavan myös paremman rukouskielen, pitkiä, kauniita ja moitteettomia lauseita.

Itse en jaksa kovaäänisessä rukouksessa omiin rukouksiini keskittyä. Valitsen vierestä jonkun rukoilijan ja yhdyn hiljaa hänen rukouksiinsa. Tuntuu hyvältä.

Uskonnonvapaus on tärkeä vapaus. Jos vaadin itselleni vapautta uskoa, se on annettava muillekin. Eri mieltä saa olla asioista, mutta ihmisarvo ja ihmisoikeudet on annettava kaikille. Maailmassa edelleen vainotaan ihmisiä uskon tähden. Se on toista luokkaa kuin täällä lintukodossamme oleva erimielisyys siitä, pitääkö kaikkien toimia vallitsevan uskon enemmistön tavoin.

Joskus tuntuu, että minulta on vienyt enemmän aikaa oppia antamaan toiselle eri tavoin käyttäytyvälle kristitylle uskon ja ilmaisun vapaus kuin jollekin toisen uskonnon edustajalle uskonnon vapaus. Irtopinnojen toivossa olisi huomattavasti helpompaa liittyä naureskelijoihin ja syyttelijöihin. Joskus niitä irtopinnoja haluankin. Jälkeenpäin hävettää.Yhä vähemmän epäilen toisen kristityn uskoa. Oman Herransa edessä hän seisoo tai kaatuu.

Pentti Huovinen: Rukous kannattaa, WSOY,2005

On aina mukava saada jutella itseään viisaampien kanssa. Eilen Turun kirjamessuilla kerroin Pentti Huoviselle maininneeni hänet nimeltä blogissani (104), jolloin kerroin Tiede ja maailmankuva - kirjasta. Siinä kirjassa on artikkeli häneltäkin, Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessorilta ja lääketieteellisen mikrobiologian ja immuniteetin asiantuntijalta. Kerroin hänelle myös joissain blogeissa yhä edelleen jatkuvasta keskustelusta evoluutiosta ja kreationismista. Pentti Huovinen sanoi olevansa teistisen evoluution kannattaja. Siitäkin hän tässä kirjassaan mainitsee. Mielenkiintoista oppia uusia termejä ja niiden sisältöjä.

85%20Miksi%20se%20viel%C3%A4%20kysyi%20p