Elämän janot

Elämän janat

Elämänjanot

Elämänjanat

Kaikki samaa elämää

Joskus leikin mielessäni niillä matematiikan rippeillä, joita minulla vielä on muistissa. Onneksi ei tarvitse enää osata tarkkoja määritelmiä. Kaiken voi nyt laittaa vanhuuden piikkiin. Muutenhan tietysti ne kaikki vielä hallussa olisivat. Vai?

Jana on kahden pisteen välinen suora viiva. Jana on siis suoran osa, jonka nuo kaksi pistettä määrittelevät. Minusta on mielenkiintoista se, että janan päätepisteiden välissä on ääretön määrä pisteitä. Sen me helposti unohdamme, kun piirrämme kuvan janasta tässä äärellisessä maailmassamme, jossa kaikki ei näy, vaikka kuinka haluaisimme.

Elämänjanaa olen aina silloin tällöin joissain koulutuksissa piirrellyt. Se on jana syntymästä tähän hetkeen tai vieläpä tulevaisuuteen. Siihen on voinut muistoistaan ja toiveistaan liittää mieleen tulevia tärkeitä asioita. Muistan kerran kirjoittaneeni nykyisen ikäni kohdalle toiveen etsiä aikaa kirjoittelemiseen. Hyvä Blogistania. Mission accomplished.

Elämän janot liittävät meidät sopivasti materialistiseen osaamme. Pian lähden keittämään kahvia. Nyt on sellainen jano.

Elämänjano on termi, josta buddhalaisessa maassa vuosia työskennelleenä olen tietysti yrittänyt ottaa selvää. Buddhalaisuudessa elämänjano on kärsimyksen syy. Kristittynä tuolla sanalla on minulle kuitenkin myös positiivinen ja luvallinen viesti. On hyvä ja oikein elää tätä elämää. Ei tarvitse paeta.

Tänään kaikki tämä tuli mieleen, kun luin erästä vanhaa kirjoitustani. Siinä puhuin sanapareista, vastakohdista ja ääripäistä.

Muuttava – säilyttävä

Yhteisöllisyys – yksityisyys

Moderni – perinteinen

Ulkonainen – sisäinen

Materialismi – henkisyys

Itsenäisyys – alistuvuus

Ahkera – saamaton

Luova – toistava

Vastakohtien katsotaan usein sulkevan pois toinen toisensa. On hyvä muistaa, että niidenkin välisellä janalla on ääretön määrä pisteitä. Minäkin tein nyt televisiossa keskustelun aiheena olevan onnellisuustestin. Siellä jossain janojen välipisteissä minunkin onnellisuuspisteeni tänään ovat. Ja vähän janojen ulkopuolellakin. Sielläkin suora jatkuu, äärettömyyksiin asti.

Lisää aihepiirin sanoja saksan kielen avulla. ZUG = juna jana jono veto piirre kulkue - ja varmaan paljon muutakin

Plus%20504%20Juna%20MiSiRolla.jpg