Muotiruumis
Ammuttu takaapäin

Salamurhat onnistuvat parhaiten takaapäin. Ei ampuja aina ole oikeassa. Kuolleita on helpompi pilkata kuin eläviä. Ei pilkkaaja aina ole oikeassa.

Naurattaisi, jos ei hirvittäisi. Hirvittäisi, jos ei naurattaisi. Tämän päivän totuus on huomisen valhetta. Eläköön historian ja huomisen tuomiot. Joku niihin aina uskookin.

Minäpä uskon Totuuteen.

Suomen armeija piti sotaharjoitukset Heinjoella elokuussa 1939. Kirkonkylän koulussa oli harjoitusten esikunta. Pienelle kolmevuotiaalle pojalle, Isoveljelleni, kerrottiin, että  kotoa, koulun opettajan asunnosta,  annetaan huoneita sotilaiden käyttöön.  Perheen tuoleista komein, Pormestari, pyydettiin nimenomaan Mannerheimia varten, joka selkäongelmiensa takia ei voinut istua pitkään kaikenlaisissa tuoleissa. Ajan hengen mukaan pieni poika opetettiin  tekemään kunniaa. Käsi lippaan.

Poika leikki hiekkalaatikolla, kun Mannerheim saapui paikalle. Mannerheim lähti pian juttelemaan pojan kanssa. Poika ei ollut tehnyt muille sotilaille kunniaa. Mannerheimille hän teki. Perhehistoria kertoo, että tämä Mannerheimin ensimmäinen vierailu pojan luona hiekkalaatikolla ei jäänyt viimeiseksi. Päivittäin nuo kaksi keskenään keskustelivat. Kukaan ei tiedä, mitä juteltavaa heillä oli. Hyvin näyttivät kuitenkin viihtyvän toinen toisensa seurassa. Sotaharjoituksen lopuksi Mannerheim kutsui luokseen opettajapariskunnan, vanhempani, ja kiitti heitä kodin lainasta.

Vanhasta vieraskirjastamme puuttuu Mannerheimin nimi. Sitä harmiteltiin jälkeenpäin. Kirjassa on kyllä muuta historia havinaa. "H. Österman , Sotaväen päällikkö 7- 12.8.1939". "K A Tapola, Puol. Ministeriön Koul.os.päällikkö, kiittää hyvästä majoituksesta 6- 12.8.39"  Talvisota alkoi marraskuussa.

"Mannerheimin" tuoli saatiin kuljetetuksi evakkomatkoilla mukana. Nyt se on veljenpoikani kotona, samoin Mannerheimin kuva, joka lapsuuteni ajan oli tuolin takana olohuoneen seinällä.

Heinjoki 1934. Tällä todistuksella vahvistettiin isäni opettajanvirka Heinjoen koululla, jossa kesällä 1939 toimi sotaharjoitusten esikunta.

Plus%2046%20Papan%20Heinjoen%20todistus%