Kyseenalaista
Kysele
Muuta
Muutu

Kun vaitiolo ei olekaan myöntymisen merkki. Kun hymy ei tarkoitakaan iloa. Kun kunnioitusta ei osoitetakaan nousemalla seisomaan. Kun autot ajavatkin väärällä puolella. Kun bussissa paikka annetaankin lapselle. Kun kyseleminen ei olekaan suotavaa. Kun viestitään epäsuorasti. Kun rusketus onkin pahasta.

Viidakossa voi rämpiä myös keskellä suurkaupunkia. Kulttuuriviidakossa. Vanhat polut kasvavat umpeen ja jokaisen täytyy raivata itselleen uusi polku uusissa maisemissa. Tuon oppimiseen minun piti muuttaa välillä pois Suomesta.  Joku oppii sen matkustamatta minnekään.  Jokainen sukupolvi joutuu käyttämään omaa viidakkoveistään. Kaikki uusi vaatii kai aina jonkin asteen kapinaa vanhaa vastaan.

Muistelen Idän koululaitoksia. Kun oppilaat opetettiin vain toistamaan ja kopioimaan opettajan ajatuksia, he kyllä osasivat opetetun asian, mutta eivät koskaan laittaneet mitään kyseenalaiseksi eivätkä siis pystyneet luomaan mitään uutta. Näin kertoivat ne Idän ihmiset itse.  

Jotain muuttuu joka puolella. Vallanpitäjien muutosvastarinnasta voimme lukea monen Idän maan uutisista.

Jokainen sukupolviko tarvitsee oman vallankumouksensa ja omat marttyyrinsä. Jokainen vallankumousko syö myös omat lapsensa? Ja vanhuksensa?

Nämä ajatukset lähtivät liikkeelle Mk:n kommentista eiliseen kirjoitukseeni. Hän kirjoitti työyhteisön eri- ja samanmielisistä. Erään kouluttajan mukaan ”työryhmä ei koskaan saisi koostua liian samanmielisistä ihmisistä, joukossa pitäisi aina olla joku kyseenalaistaja ja "vänkääjä". Hän perusteli sen niin että hyvälle, mukavalle työkaverille ei tule sanottua vaikka huomaisikin että pieleen menee, ja helposti mukana sokeutuu sitten muukin porukka. Kun niin on helpompaa eikä pahoita kaverin mieltä.” Hän jatkoi: ”Joskus vaikeneminen on kultaa, joskus hiljaisuus tulkitaan väärin hyväksynnäksi. ”

Joulukalenteriin pääsevät tänään Kuopuksen minifanttikaverit ja thaimaalainen kivikilpikonna kaikkien konniemme muistoksi.

Plus%20814%20pikkunorsuja.jpg

1979. Thaimaa. Bangkok. Soi Amon. Ensimmäinen joulu Thaimaassa. Kulttuurishokkia. Kansainvälistä työtoverijoukkoa perheineen ja evankelistan moottoripyörä, jota pidettiin öisin kirkossa varkaiden takia:

Plus%20814%20SOikun%20l%C3%A4hetit.jpg