Eikö pidä?
Saako?
Eikö saa?
Oletetaanko?
Eikö oleteta?
Maailmassa on paljon sääntöjä, joita olisi hyvä noudattaa tietyissä tilanteissa, jotta kaikkien elämä olisi helpompaa. Nämä säännöt vaihtuvat riippuen kulttuureista ja käytännön tilanteista. Siirryttäessä uuteen kulttuuriin on pakko omaksua tuon kulttuurin itsestäänselvyydet. Niitä harvoin oppii muuten kuin tarkkailemalla. Kukaan ei yleensä huomaa tulla niitä selittämään tai opettamaan.
Nestelista on lappunen, josta ilmeisesti jossain on annettu selvät säännöt. Siis joku jossain tietää, kenen tehtävä on kirjoittaa tietoja tuohon lappuseen. Joku siis myös tietää, miten tuota listaa on täytettävä ja mitä tietoja listaan laitetaan. Listassa on monta saraketta ja oletusarvoisesti sitä voidaan käyttää erilaisissa tilanteissa. Oletetusti tuo lista näyttää, onko nestettä mennyt potilaalle sisään ja potilaalta ulos oikeassa suhteessa.
Kaikki varmaan olisi potilaalle ja vieressä istujallekin selvää, jos joku kerran selittäisi nestelistaan liittyvän mysteerin kokonaisvaltaisesti. Niihin ohjeisiin voisi sitten pitäytyä ja niihin vedota, jos joku toinen haluaisikin ohjeistaa toisin. Seuraavia ohjeita ja käytäntöjä olen jo muutaman päivän aikana vierestä seurannut tilanteessa, jossa lääkäri on potilaalle kertonut päivittäin tarvittavan nesteen määrän:
- Nestelista on/ei ole pöydällä koko päivänä.
- Nestelista tuodaan pöydälle aamulla.
- Nestelista tuodaan pöydälle iltapäivällä. Kysytään/ei kysytä, mitä potilas on juonut aikaisemmin.
- Ruuan ja juoman tuoja kirjoittaa/ei kirjoita listaan, mitä on tuonut pöydälle, riippuen tietysti myös siitä, onko listaa vai eikö ole.
- Ruuan ja juoman pois viejä kirjoittaa/ei kirjoita listaan, mitä potilas on juonut/syönyt, riippuen tietysti taas myös siitä, onko listaa vai ei.
- Potilaan pyydetään ja oletetaan/ei pyydetä eikä oleteta kirjoittavan listaan itse, mitä hän on milloinkin juonut.
- Potilaan pöydälle aamulla tuodun vesikannun vesi kuuluu/ei kuulu potilaan listattavaksi laseittain.
- Potilaan oletetaan tietävän/ei oleteta tietävän, kuinka paljon nestettä hän tarvitsee päivän aikana.
- Potilaan oletetaan/ei oleteta seuraavan itse pitkin päivää, saako hän lääkärin määräämän määrän nestettä päivittäin ajoissa, jotta tiedetään, milloin pitää antaa lisänesteytystä.
Kaikesta sitä onnistuukin tekemään mysteerin. Huolella ja tilanteen epävarmuudella on varmaan oma osansa tilanteen mystisoinnissa. Silloin ei kykene ottamaan asioita pelkästään huumorilla. Toisaalta, samanlaisen mysteerin ja samantapaisia kysymyksiä voisi kirjoittaa kivun lievityksestä. Ei ole selvää, milloin saa/ei saa/pitää/ei pidä/voi/ei voi kysyä/saada kipulääkettä.
On hyvä muistaa, että kaikesta huolimatta pääasia on, että meillä on kriisitilanteissa ympärillämme ihmisiä, jotka haluavat ja voivat auttaa. Kaiken epävarmuuden keskellä sydämessä on myös valtava kiitollisuus heitä kohtaan. Kunpa sen muistaisi osoittaa useammin.
Monikertaisena paluumuuttajana voin aavistaa jotain maahanmuuttajien ongelmista, koska itsekin olen ollut aina ensin hukassa. Muistan, miten minua sykähdytti henkilökohtaisesti Röllin laulu:
"Omituisten otusten kerho.
Niinhän se on että jokaista maailmassa.
Joku toinen voi pitää omituisena.
Silloin kannattaa liittyä kerhoon tähän.
Meitä ei olekaan aivan vähän.
Omituisten otusten kerho."
Rauma. Rauman seurakunnan lasten lähetysleiri. Yksi rastitehtävistä.
Kommentit