Mies oli tällä viikolla mukana opiskelijoiden leirillä Etelä-Thaimaassa ajankohtaan nähden oudossa säässä. Oli kuulemma Kylmä. Saman vahvistuksen sain netin kautta myös Pohjois-Thaimaasta. Olin asian jo silloin tarkistanut Bangkok Post - lehden nettisivuilta. Aamulla oli ollut vain +17. Nyt katson, miten Japanissa sataa lunta.
Hämärästi muistan, miten Thaimaan alkuvuosinamme kirje saattoi kulkea Suomesta Thaimaahan viikkoja, jos huonosti osui… Ulkomaan puhelut – tai siis sen vuotuisen joulupuhelun - kävimme silloin soittamassa Bangkokin pääpostissa, jonottamalla ja odottamalla. Kotoa ulkomaanpuhelut eivät onnistuneet.
Lisääntyykö pelko maailmassa, kun koko maailman elämää eletään yhdessä 24/7?
Katalyytti neljäkymmentäkuusi. Epäsäännöllisin väliajoin, aina kun jotain kiinnostavaa nousee esiin, poikkean katsomassa Bangkok Postia. Sen paperiversio tuli kotiimme koko viidentoista vuoden ajan Thaimaassa asuessamme. Yhden välivuoden ajaksi tilasimme sen Suomeenkin viikottaisena lentopostiversiona. Eräässä ensimmäisessä blogikirjoituksessani muistelin tuota lehteä:
"Bangkok Post - lehdessä on ollut hyviä kolumnisteja. Eräs heistä, M.R. Ayumongkol Sonakul, joka oli kuninkaallista sukua, oli hyvin teräväsanainen ja osasi valita sanansa taitavasti erilaisissa poliittisissa tilanteissa. Kun maassa oli sensuurin aika, Ayumongkol kirjoitti kolumnejaan tavalliseen tapaansa, mutta hänen kuvaansa oli piirretty kiinni oleva vetoketju suun paikalle. Kerran Ayumongkolilla oli painava kommentti siitä, millaisia ihmisiä lähetystyöntekijät olivat: "Mikä maa nyt parhaimpiaan ulkomaille päästäisi?""
Sananvapauskeskustelun vellotessa Bangkok Post otti siihen kantaa pääkirjoituksessaan 7.6.2006. Kopioin sen blogiini 102 Sananvapaudesta. Ote siitä:
“ Freedom of the press is undoubtedly among the most important measures of a democracy. Few western journals know the dangers and consequences of fighting censorship as well as this newspaper. Not long ago, this newspaper appeared with a front page almost entirely blank because of censorship. Repressive government forced it to stop publishing in 1976. But freedom of the press is not licence to make trouble.”
Maailman uutisvirroissa uidessa on välillä hyvä miettiä, kuinka sameaa mikäkin vesi on.
Ruuanlaittoa kirkon koulutuskeskuksen maaseuturetkellä 1980-luvun lopulla maaseutukodin keittiössä.
Kommentit