Valinnan vapaus
Valinnan vaikeus


Entä jos ei koskaan tarvitsisi tehdä valintoja? Se jollain tavalla sopisi minulle, jonka on aina ollut vaikea tehdä päätöksiä. Valinnanvapaus kuuluu kuitenkin ihmisoikeuksiin. On oikeus tehdä myös vääriä valintoja. Jotkut valintamme vaikuttavat toistenkin elämään ja supistavat heidän valinnanvapauttaan. Ovatko ne valinnat silloin vääriä valintoja?

Monilla ihmisillä tässä maailmassa ei ole valinnanvapautta, koska heillä ei ole vaihtoehtoja. Onko silloinkin joku tehnyt vääriä valintoja?

Esikoinen (8) ja Keskimmäinen (5) pääsivät muutamaksi päiväksi suurkaupungista meren rantaan. Me aikuiset istuimme uupuneina ja voipuneina aurinkotuolissa varjon alla ja nautimme vapaudesta  ja kauniista  kimaltelevasta vedestä edessämme. Lapset kaivoivat ja kaivoivat hiekkaa tuntikausia. Yritimme saada heitä lähtemään uimaankin matalan hiekkarannan lämpimään veteen, mutta vastaukseksi tuli: "Vettä on kaikkialla, hiekkaa ei." Ja hiekkaleikit jatkuivat.

Kuopus (3) oli ollut kipeänä pitkin talvea. Hän ei ollut päässyt moneen kuukauteen pois suurkaupungista. Palasimme työkaudelta Suomeen. Suomen kotimme vieressä oli leikkipuisto ja leikkipuistossa iso hiekkalaatikko. Kuopus katseli ihmeissään toisten lasten hiekkaleikkejä. Hänen oli opeteltava hiekkakakun teko alusta pitäen. Kyllä hän oppi.


Näitä juttuja muistelin tänään, kun olin Miniän ja lastenlasten kanssa Kupittaan seikkailupuistossa. Kahluualtaan veden kylmyydestä huolimatta vesi kiinnosti. Isommat lapset (9 ja 7) lähtivät kahlailun jälkeen kiipeämään ja keinumaan erilaisissa härveleissä, pienin (4) valitsi veden ja nautti elämästään vesipetona. Valinnanvapaus.

1999. Porin Kirkkosanomat 10/1999. Tehtyjä valintoja.

Plus%20149%20Kifrkkosanomat%2010-2013%20