Kaukaisissa kylissä
Tiettömien taipaleiden takana
Ulkopuolella leirin
Elämä jatkuu
Jos on jatkuakseen


Maaltamuutto, kaupungistuminen, työpaikkojen siirtyminen, siirtolaisuus ja pakolaisuus siirtävät ihmisiä pois perinteisistä asuinympäristöistään. Thaimaassa monilla kaupunkilaisilla on edelleen sukulaisia maalaiskylissä, suvun vanhoissa asuinpaikoissa. Yhä edelleen monet kaupunkien lapset viettävät osan lapsuudestaan isöäidin tai muiden sukulaisten hoidossa maalla. Naapurimaista tulleilla pakolaisilla ei ole paikkaa, minne palata.

Eräällä rastilla pöydälle on levitetty kaksi isoa sinistä lattiatyynyä, joihin on ommeltu monenlaisia kuvia erilaisin pistoin. Tehtävänä on yrittää selvittää, mitä ompelija on halunnut kertoa elämästään.

Ensimmäisessä kankaassa kuvat kertovat kaukaisen kylän arkielämästä. Ihmisillä on värikkäät perinteiset heimovaatteet. Miehet pistelevät maahan reikiä pitkillä kepeillä ja naiset kylvävät siemeniä koloihin. Seuraavassa kuvassa riisi on kasvanut ja sitä aletaan leikata sirpillä. Lyhteet kootaan kasoihin ja riisi puidaan käsin iskemällä lyhteitä maahan. Riisin jyvistä erotetaan kuori ja jyvät jauhetaan jauhinkivillä. Pellolla kasvaa ananaksia ja pippuriköynnöksiä. Puissa on monenlaisia hedelmiä. Aurinko paistaa ja linnut lentelevät. Musta sika syö ruokaansa kanojen kanssa.

Toisessa kankaassa kylän elämä jatkuu, mutta kankaan yhdessä nurkassa näkyy lentokoneita, jotka tiputtavat pommeja talojen päälle. Maastopukuiset sotilaat kivääreineen ohjaavat ihmisiä pois kodeistaan. Ihmiset kulkevat kohti jokea ja joki ylitetään pienillä veneillä tai uiden. Joen toisella puolella odottaa katu, jonka varrella oleva talo,  poliisilaitos, ottaa pakolaiset vastaan.


Pienemmille lapsille olen näyttänyt vain rauhallisesta ja leppoisesta kylästä kertovaa tyynynpäällistä. Isommat saavat "lukea" molemmat tyynyt. Tekijä on halunnut kertoa tarinansa. Osaammeko me sen nähdä ja ymmärtää?

Thaimaa. Naiset, lapsenlapset ja Raamattu.

Plus%20210%20Ubon%20Thongthip%20kokous%2