Merkityksetön kasvo joukossa
Kameran ylimalkainen vilkaisu
Loppukin hävisi leikkausvaiheessa

 

Pienten sivuroolien esittäjiä harvoin muistetaan. Yksittäiset nimettömät kasvot eivät ole tärkeitä. Ne voidaan vaihtaa toisiin ilman, että kokonaisuus kärsii. "Joku ollut ja mennyt mies."

Porin Karjala-seura vietti Viipuri- päivää. Porin Karhulinnaan oli lavasteeksi tehty  koko seinän kokoinen kuva Viipurin linnasta. Ohjelma oli monipuolinen ja runsas. Minäkin pääsin mukaan ohjelmaan. Tarvittiin ihmisiä, jotka aina ohjelmien välillä vaeltelivat Viipurissa, siis kävelivät Viipurin linnan ohi näyttämöllä. Pieni tyttökin siis pääsi näin leikki-Viipuriin. Pieni sivurooli suuressa juhlassa.

Thaimaasta tulleessa kirjeessä kerrottiin tutun thaimaalaisen pariskunnan yksitoistavuotishääpäivästä. Vuosipäivää oli haluttu juhlia yhdessä seurakunnan kanssa. "Jumalanpalveluksen jälkeen lounasriisin aikana katsoimme videoa heidän hääjuhlastaan. Niin seurakuntalaisille kuin meillekin se oli suurta hupia. Suurimman muutoksen näki häiden morsiustytöissä, jotka ovat nyt nuoria.Videolta näimme myös entisiä työtovereitamme Norjasta ja Suomesta." Kirjeessä olleessa hääparin kuvassa huomasin yllättäen itseni pianon takana. Olin näköjään saanut kunniatehtävän soittaa tuollekin parille häämarssin. Pieni sivurooli suuressa juhlassa.

 

Muisteluissa on vaarana, että muistelija ottaa itselleen suuremman roolin kuin hänellä todellisuudessa olikaan. Usein muistelija on seisonut vain tapahtuman sivussa tarkkailijana. Hän vain jälkeen päin kuvailee, mitä muille tapahtui. Muistot värittyvät myös omista mielikuvista. Oma zoomaus vaikuttaa. Toinen olisi zoomannut saman tilanteen toisin.

Olen oppinut antamaan arvoa pienten sivuroolien esittäjille omassa elämässäni. Ilman heitä elämä ei olisi yhtä värikäs ja monipuolinen. Kriisitilanteissa pienikin apu on saanut aikaan suuria. Moni on toiminut hengenpelastajana tietämättään. Oikea sana oikeaan aikaan. Hymy oikeaan aikaan. Oikea tieto oikeaan aikaan. Pienten tekojen ketju kattaa koko elämän. Mistä me oikeastaan tiedämme, kuinka tärkeitä olemme joskus jollekin olleet. Eläköön elämän pienet sivuroolit!

1991 toukokuu. Turun Sanomat. Monessa roolissa:Plus%20139%20turunsanomat-5-1991%20n%C3%