Yhdeksänkymmentäyhdeksän
Joukossa täysiä kymppejä

Kirjastojen yleisessä luokitusjärjestelmässä muistelmat ja elämänkerrat näyttävät pääasiassa löytyvän luokasta 99. Vanhemmiten olen alkanut vierailla siellä yhä enemmän ja enemmän. Pöydällä on nyt Rainer Frimanin Miehen tie. Friman on tällä hetkellä yksi Satakunnan Kansan kolumnisteista.

Lapsuudenkodissani oli suhteellisen paljon kirjoja. Tupakoimattomat absolutistivanhempani välillä vähän vinoilivat ja näyttivät ”viina- ja tupakkarahojaan” kirjahyllystä. Joukossa oli myös erilaisia muistelmia ja elämänkertoja. Jotkut niistä ovat vielä meidänkin hyllyissämme. Kirjailijoita oli kirjassa  Kailaasta Meriluotoon (1947), jonka mainitsin kirjoituksessani +61 Salakirja vai julkinen. Suomen kirkon paimenia käsitteli kirja Agricolasta Pakkalaan (1947). Säveltäjiä taas löytyi kirjasta Suomen säveltäjiä (1945). Kirjojen suurkuluttajana ahmin myös aikoinaan noita kirjoja. Sieltäköhän on peräisin kiinnostukseni elämänkertoihin.

Thaimaassa elimme jokaista päivää reaaliajassa. Kohtasimme ihmiset silloin, kun heidät näimme. Korvissa kuulimme todellisen liikenteen humun. Ruokaa maistoimme silloin, kun sen söimme. Hiki valui ja tuntui todellisena hikenä.  Hajuja ei päässyt pakoon. Jälkeenpäin ei samaan autenttisuuteen enää pääse. Kaikki, mitä siitä ajasta kerromme ja kirjoitamme, sisältää jo omaa selitystämme.

Olen ajatellut, että useat blogit voitaisiin luokitella elämänkerroiksi. Vaikka niissä ei aina suoranaisesti muistella entisiä, niin kirjoituksissa esiintyvä nykyisyys on jo lukijalle menneisyyttä. Elämä ei pysähdy. Kirjoittaja voi hetkeksi pysähtyä zoomaamaan jotain tilannetta, mutta lukijalle se tilanne on jo ohitettua aikaa. Jotain hohtoa oli aikoinaan suorissa televisiolähetyksissä, kun vielä ei pystytty tallentamaan ohjelmia. Jotain aitoa menetettiin tekniikan kehittyessä. Vieläkin tunnelma on tiiviimpää suorissa ohjelmissa. Jännityksen vaistoaa kokeneeltakin esiintyjältä.

Mennyttä aikaa muistelen niin mielelläni vielä.” Niin teki Runeberg ja niin teen minäkin.

Elämänkerrallinen kokemus papukaijasta, eikös?

Plus%20481%20Marra%20papukaija.jpg