Tänä vuonna varmaa?
Ensi vuonna varmaa?
Joskusko epävarmaa?
Ei varmaan koskaan


Syyskuun ensimmäinen päivä muistuttaa minua taas kouluvuodesta. (Pari viikkoa sitten koulujen alkaessa (+182) sitä viimeksi pohdiskelin.)  Elämässä tietyt päivät olivat ennen itsestäänselvyyksiä. Koulu alkoi syyskuun ensimmäisenä arkipäivänä ja päättyi toukokuun viimeisenä arkipäivänä. Opettajaperheen elämänrytmiä ei mikään häirinnyt syyskuun alusta toukokuun loppuun.  Oli joululoma, hiihtoloma ja pääsisäisloma. Kuukausilomat olivat yleensä maanantaisin. Virallisia juhlapäiviä saattoi olla myös keskellä viikkoa. Muuten elettiin normaalia kouluviikkoa maanantaista lauantaihin. Iltavuorossa koulu loppui joskus vasta viideltä. Näin elämä jatkui vuosi vuodelta.

Nykyisin on hyvä, että koulujen alkamis- ja loppumispäivät voi yleensä tarkistaa myös netistä. Nehän vaihtuvat vuosittain ja alueittain. Se on yksi tämän päivän itsestäänselvyyksistä.

Jälkeenpäin tuntuu, että Thaimaassa ei milloinkaan mikään ollut itsestään selvää. Välillä luuli jotain ymmärtäneensä, mutta silloinkin tilanne saattoi muuttua. Ihmiset tuntuivat sopeutuneen elämän epävarmuuteen. Kotikäynneillä joskus jossain kodissa oli kauniit ja kalliit huonekalut, seuraavalla kerralla huonekalut olivat kadonneet. Uhkapeleissä harva voitti loppumattomasti.  Työpaikkoja tuli ja meni. Liikkeet kukoistivat ja kaatuivat. "Tsivit mai näänoon", elämässä mikään ei ole varmaa, oli usein käytetty fraasi. Monet uskoivat henkimaailman vaikuttavan päivittäisen onnen määrään. Jos poliittinen puolue hävisi vaaleissa tai kauppa ei oikein käynyt, oli järjesteltävä koti uudestaan, vaihdettava nimeä ja/tai syntymäaikaa tai vietävä lahjoja tietyille pyhille paikoille. Tavaratalon tai viraston henkientaloa oli kenties suurennettava.


Elämä ei ole koskaan itsestään selvää. Joka päivä on lahjaa. Count your blessings.

1969. Pori. Oppilaiden lahja isälleni lukuvuoden lopussa. Taulun takana lukee: 4 A 1969. Seuraavana keväänä tuon luokan oppilaat olivat ryhmänä isäni hautajaisissa auttamassa kantamaan arkulle laskettuja kukkia haudalle.

Plus%20198%201969%20Seitsem%C3%A4n%20vel