Väärät vaikuttimet
Kelvoton apu?

Saako auttajalla olla väärät motiivit? Mistä tietää, että lahjoittajalla on puhtaat vaikuttimet? Kelpaako apu huonolta vai vaaditaanko priimaa?

Thaimaassa yläluokka harrasti hyväntekeväisyyttä gaalailloin ja muotinäytöksin. Muistan, miten se siinä yhteiskunnassa iski selvästi silmään.  Siellä eri yhteiskuntaluokkien ihmiset todella harvoin, tuskin koskaan, keskustelivat yli rajojen.

Olen käynyt viime päivinä Kotimaa24:ssä mielenkiintoista keskustelua siitä, onko huonoilla motiiveilla annettu apu turhaa tai jopa loukkaavaa. Joutuuko autettu tahtomattaankin auttajan auttajaksi saamatta palkakseen muuta kuin pahan mielen?  Keskustelu kyseisestä aiheesta oli Hannu Kiurun blogikirjoituksessa  Yksin oot sinä ihminen, kaiken keskellä yksin )

Puolustin huonoakin auttamista. Omia kommenttejani siellä:

”Pelkään, että me Suomessa olemme menossa siihen, että kukaan ei uskalla yrittää mitään. Jos kaikki on kiellettyä silloin, kun ei olla varma oikeista motiiveista, on paras lopettaa kaikki kohtaaminen. Minulla on varsin realistinen kuva meidän kaikkien motiiveista.”

”Vietin yhden joulun sairaalassa Kuopuksemme kanssa lastenosastolla, kun hän oli muutaman kuukauden ikäinen. (Silloisen ainoan Suomen joulumme kahden työkauden välillä)  Olin kiitollinen kaikesta, mikä lohdutti. Sairaalan joulupukkikin vieraili huoneessamme suojavarusteissa katsomassa meitä kahta. Se tuntui suunnattoman positiiviselta silloin kun itse oli avuton...”

”Juuri äsken Kauneimmissa Joululauluissa jäin miettimään äitiäni, joka vuosikausia joka jouluaatto puolelta päivin jätti perheensä, siis meidät muut, hoitamaan loppusiivoja ja koristeluja ja muita ja lähti kuoron kanssa sairaaloihin tervehdyskäynneille. ”

”Ja eräänä vuonna nuorena pääsin jouluaattona muutamaksi tunniksi muiden seurakuntanuorten kanssa pieninä ryhminä viemään tervehdyksiä ja laulamaan diakonissan valitsemiin yksinäisiin koteihin. Se oli elämäni kokemus. En tiennyt, millaisissa paikoissa ihmiset asuivat. Jotain se minussa muutti. ”

”Vaatimustasoni itseni ja muiden suhteen on vain vuosien varrella alentunut. Vanhalla ei ole enää vara valita:) Olen sanonut sen myös näin: Nälkäinen ei nirsoile.Pelkään, että syyllistämällä meidän mielestämme huonot yrittäjät, teemme enemmän hallaa kuin hyvää.”

”Saavatko kuorot mennä laulamaan laitoksiin, vaikka eivät osaa tehdä siitä sillä tavalla pyyteettömästi, että se kaikkia vakuuttaisi. Tai saako huono auttaja yrittää auttaa toista vajavaisesti, joskus peräti väärillä omahyväisillä motiiveilla.”

”Jos räkärealisteja on olemassa, niin olen sellainen, en siis ihanteellinen. Haluaisin olla myös armollinen, itsellenikin, joka haluaisi niin paljon eikä pysty kuin pieneen osaan siitä hvyästä, jota varmaan voisi tässä maailmassa tehdä. Siksi en voi muidenkaan motiiveja arvostella, vaikka sitä niin usein haluaisinkin tehdä."

Thaimaalaisen joulukalenterin yhdeksäs kuva puhuu antajista. Oliko tietäjillä oikea motiivi?