Mennyt on mennyttä
Tuleva tulevaa
Jäljellä tämä päivä
Eilisen tuleva
Huomisen mennyt

 

Kirjailija H.G. Wellsin Aikakone ja Maailmojen sota ovat saaneet monta ilmiasua ja seuraajaa. Eilen Kuopuksen kanssa katsoimme Aikakoneen vuonna 1960 valmistuneen elokuvaversion. Kirja oli kirjoitettu jo vuonna 1895, jolloin maailma oli hyvin toisenlainen. Tuon ensimmäisen elokuvaversion aikaiset kysymyksenasettelut ja pelot näkyivät selvästi. Elokuvassa oli vahva ydinsotavastainen tendenssi. Pidimme elokuvaa jollain tavalla liikuttavanakin. Se oli tehty ennen tietokoneaikaa. Itse muistin aikaisemmilta katsomiskerroilta sen lopun: Tilanne muuttuu jo muutaman metrin matkalla.

Elokuvassa kysyttiin, mitkä kolme kirjaa katsoja haluaisi itse viedä tulevaisuuteen. Jäin sitä miettimään. Asia tuntui yllättävän tutulta. Monia vastaavia valintoja olimme itsekin joutuneet tekemään.

Kun ensimmäistä kertaa muutimme Thaimaahan, meidän piti miettiä, mitä tarvitsisimme neljänä seuraavana vuotena.  Paljon emme maasta tienneet. Muutto neljäksi vuodeksi tuntemattomaan tulevaisuuteen mietitytti monella tavalla. Perheessämme lukeminen on ollut aina tärkeää, joten suomenkielisen lukemisen valitseminen mukaan oli olennainen asia. Työhön liittyvät kirjat oli helpompi valita, vaikka niistäkin jouduimme paljon jättämään Suomeen. Raamattu ja teologiset peruskirjat olivat listalla ilman muuta. Mutta entä sitten muut kirjat?

Spectrum. Olimme tilanneet uutta tietosanakirjasarjaa jo muutaman vuoden. Siihen asti tulleet kirjat olivat ilman muuta listalla. Nyt jälkeenpäinkin näkyy, että ensimmäiset yhdeksän osaa ovat rähjääntyneet reissussa eniten. Ripotellen vuosien varrella veimme sitten muutkin osat mukaamme niitä saatuamme. Tuon kirjasarjan avulla tehtiin monta erilaista tutkielmaa ja vastattiin moniin kysymyksiin.

Suomalaiset luontokirjat. Tiesimme, että Suomea koskevaa kirjallisuutta maailmalla ei ollut. Perusasiat oli hankittava omista kirjoista. Mitä ei itsellä vielä ollut, se ostettiin.

Lastenkirjat. Ennen lähtöä kiersin ostamassa peruskirjaston omille lapsille. Elina Karjalaisen Uppo-Nallet ja Astrid Lindgrenin Pepit, Eemelit ja Lotat piti saada mukaan. Enid Blytonin Salaisuus- kirjoistakin oli tullut uudet painokset. Narnia- sarja oli myös välttämätön. Ja monet monet muut.

Kirjahyllyt ovat edelleen täynnä. Aika matkan ovat monet kirjat kanssamme kulkeneet meidän aikamatkallamme.

Mitkä siis olisivat itse kullekin kolme tärkeintä mukaan otettavaa kirjaa?

Pori. Yksivuotiskuvat. Aikamatkoja on helpompi tehdä taaksepäin:

Plus%20117B%20Maija%20yksi%20vuotta%20ka