• Katoavaa perinnettä
  • Kadonneita kouluja

Jotkut osaavat ja jaksavat. Ystäväni kansakoululuokka Porin Koivistonluodon kansakoulusta aikoo pitää yhteiset kymppisynttärit tänä vuonna. Seitsenkymppiset. On hienoa olla täyskymppi jokaisen kymmenen vuoden jälkeenkin.

Tapasin tuttujani vuosien takaa. Kerroin siitä innostuneena jälkipolville. Oliko siellä mummoja, he kysyivät. Se ei ollut tullut mieleen.

Itsekin kävin koulua neljä vuotta Koivistonluodon kansakoulussa,  hirsirakennuksessa. Ruuhkavuosien takia koulua käytiin kahdessa vuorossa. Neljän luokkahuoneen ja yhden yhdistetyn veisto/juhlasalin rakennuksessa meitä oli silloinkin kahdeksan luokkaa. Hyvin mahduttiin. Kai.

Koivistonluodon ja Vanhakoiviston kansakoulut yhdistettiin myöhemmin Väinölän kouluksi uudessa koulurakennuksessa. Vanha Koivistonluodon koulun rakennus paloi myöhemmin. Nyt tuo ystäväni vuosiluokka etsii vanhoja koulun sisäkuvia. Minulta löytyi vain yksi, vuodelta 1946 tai 1947. Vanhempani olivat silloin tuon koulun opettajia. Tässä kuvassa näkyy isänikin, koulun johtajaopettaja.

Koivistonluodonkoulu%201946-7pieni-norma