Kaikki kansat
Kaikki maa

Yhdistyneet Kansakunnat YK.  Olen etuoikeutettu. Minulla on ollut henkilökohtaisia yhteyksiä Yhdistyneisiin Kansakuntiin.  Niin itse koen, välillä vähän hassullakin tavalla.  Useita ystäviäni on palvellut vuosien varrella sen eri järjestöissä, yksi heistä on Afrikassa tänäänkin.

Kaksi koulutoveriani liittyy mielessäni myös Yhdistyneisiin Kansakuntiin.  Muistan heidän syntymäpäivänsä edelleen helposti. Toisen syntymäpäivää vietetään lokakuussa Yhdistyneiden Kansakuntien päivänä, toisen syntymäpäivä on tänään, Kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä.  Löysin päiväkirjoistani maininnan, että olimme kolmena partiolaisena joskus kuin Kolme Muskettisoturia. Koimme varmaan olevamme Kolme Läntisen Maan Viisasta Naista :) En tiedä, tuliko maailma meidän kauttamme paremmaksi. Ehkä fifty-sixty.

Palaan edelleen vanhaan puheeseeni UNIFEMIN tilaisuudessa:

Pitääkö naisten saada erityiskohtelua? Olen kannattanut tasa-arvoa varmaan omasta perhetaustastani johtuen. Koska uskon, että nainen on yhtä arvokas ja pystyvä kuin mies, niin kuin tyttökoulumme rehtorikin aikoinaan opetti, kiintiöperiaate ei ole minusta tuntunut hyvältä. Olen nyt tajunnut, että on olemassa rakenteita, jotka estävät joidenkin ryhmien kehitystä.

UNICEFin uudessa ajattelussa on otettu käyttöön käsite equity, joka toisaalta liittyy talousasioihin, mutta näissä yhteyksissä se tarkoittaa oikeudenmukaisuutta, reiluutta. Se on läheistä sukua sanalle tasa-arvo, equality, mutta se on enemmän kuin tasa-arvoa. Equity haastaa huomaamaan sen, että apuprojekteissa apu ei mene perille kaikille samanarvoisesti.  Kun niin tapahtuu, on etsittävä syyt ja löydettävä ihmiset, jotka kärsivät eniten. Heihin panostetaan enemmän kuin muihin. Auttajassa on vika, jos autettava ei saa apua.

Thaimaalaisen joulukalenterin kahdeksas kuva kertoo itäisen maan viisaista miehistä:

Plus%20946%20Tiet%C3%A4j%C3%A4t%20ja%20k