Etiikka:
Tavallisia ja tavattomia tapoja

 

Puran pohdintaani:
 

Etiikka on oppi tavoista, ei sen ihmeempää. Siinä pohditaan, mikä asiat olisivat mistäkin syystä vältettäviä, mitkä tavoiteltavia. Helppoahan siis eettinen elämä onkin. Vai? Entä kun lisäämme sanan Miksi.

Arvo on sitä, mitä koetaan arvokkaaksi. Entä kun lisäämme sanan Miksi.

Normi on sitä, että joku on vastannut kysymykseen Miksi ja tehnyt siitä käytännön johtopäätöksiä. Se joku on halunnut muidenkin seuraavan omia valintojaan käytännössä. Tee näin, Siksi.

 

Ihan aikuisten oikeesti en (vielä) tiedä, kattavatko nuo edellä olevat määritelmäni elämän oikean ja väärän käytännön maailmaa. Näistä kuitenkin lähden asioita pyörittelemään, pohtimaan ja antamaan muiden pohtia. Tavoitteenani on tavoittaa jotain kristillisestä etiikasta, sen arvoista, normeista ja käytännöstä. Ehkä palaan vielä tähän asiaan blogissani, ehkä en :)

Valmistellessani näihin asioihin liittyvää koulutusta löysin kolmekymmntä vuotta vanhasta lukion uskontokirjasta paljon pohdittavaa. Mitä pidettiinkään oikeana ja vääränä siihen aikaan? Entä miten on kolmenkymmenen vuoden kuluttua?

Seuraava taulukko, Lääketieteen eettisiä ongelmia: suomalaisten asiantuntijoiden ennusteita,  on kirjasta Kristillinen elämä ja ajattelu, Lukion kurssi 4, Raimo Harjula, Pentti Päiväsalo ja Esko Saarinen, kirjasarjasta Elävä uskonto, vuodelta 1983.  Se pyrki silloin suuntaamaan tulevaisuuteen, tähän päivään: