Liturgiankin luritukset
Kauneimmin joululauluin


Kauneimpien joululaulujen 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi on valmistelu messu, jossa musiikki on pääsääntöisesti joululauluja. Se messu näkyi tässä kuussa jo televisiossakin.

23.12.2012. Tänään Porin Teljän kirkossa Kauneimmat Joululaulut – messu. Tuvantäydeltä kirkkoväkeä. Mahtavaa laulua. Kotoisuutta. Hymyä.


Blogimaailmassa olen eri ihmisiltä kuullut monenlaisia mietteitä kirkosta. Joku miettii, onko kirkko liian elitistinen ja sanoma moniselitteinen. Tai kysytään, onkohan ihminen liian kaukana kirkosta vai päinvastoin. Yllättäviäkin yleistyksiä löytyy yleensä asiallisilta kirjoittajilta. Välillä en voi kuin ihmetellä, kuinka monet rohkenevat puhua niin varmasti asioista, joista eivät selvästikään tiedä oikeastaan mitään: ”Uskoon sekoitettu auttaminen on usein vain samaa mieltä olevien auttamista.” Tai: ”Esim. Amnesty on tehnyt paljon hyvää työtä ihmishenkien pelastamiseksi ja kidutuksen lopettamiseksi eikä vain veisannut virsiä kädet ristissä.”

Tänä vuonna Kauneimpien Joululaulujen varainkeruu kohdistuu lasten auttamiseen. Kieli- ja lukutaitotyötä sekä lasten koulunkäyntiä tuetaan Laosissa, Nepalissa, Kiinassa, Kambodzhassa, Thaimaassa, Pakistanissa, Vietnamissa ja Papua-Uudessa-Guineassa. Vaikka siis laulaisikin joululauluja kirkossa kädet ristissä, voi olla mukana parantamassa lasten asemaa monessa maassa.

Tänäkin jouluna yksi parhaista ystävistämme viettää joulunsa Etiopiassa Unicefin palveluksessa. Onneksi avustusjärjestöt tajuavat sen, että keskinäisen kilpailun sijasta on pyrittävä yhteistyöhön. Unicefilla on julkilausuma yhteisten päämäärien merkityksestä: Sharing common goals: UNICEF, faith-based organizations and children.  Siinä sanotaan mm näin:

”Worldwide, UNICEF and religious groups are acting together as advocates for children on a wide range of programmes addressing children's rights, including:
 
  • Educational projects for out-of-school and abused children.
  • Fundraising for assistance to children in difficult circumstances.
  • Advocacy and education for HIV/AIDS awareness and prevention.
  • Combating sexual commercial exploitation of children and child labour.
  • Best possible health care for children.
  • Engagement of religious leaders in advocacy for child rights.
  • Integration of child rights promotion and child protection into social action programmes led by churches and religious groups.”