Hävittää osaamme
Tuhota osaamme
Osaammeko korjata?

Yyterin beachvolley-turnauksen siivousongelmat näkyvät mediassa paljon enemmän kuin turnauksen tulokset. Keskustelua käydään siitä, mihin suuntaan turnausta pitäisi kehittää. Lisätäänkö biletystä, jotta joukko kasvaisi? Lisätäänkö roskiksia vai yritetäänkö saada entisiin roskiksiin parempia osumatuloksia? Annetaanko lupia rannalle tuotaville bajamajoille, jotta saataisiin mereen kuseskelu vähentymään? Tuodaanko turnauksen tuomareille parempia turvamiehiä, jotta tuomarit paremmin uskaltaisivat tuomita otteluita?

Thaimaassa on myös luonnonsuojelualueita, joiden avulla halutaan varjella luontoa. Muistan, miten eräällä luonnonsuojelualueella järjestettiin konsertti luonnonsuojelun hyväksi. Seuraavan päivän lehdissä näytettiin konserttipaikkaa. Se oli täynnä muovipusseja ja paperipusseja, roskaa roskan vieressä.

Tuntuu siltä, että vapauden nimissä pystytään toimimaan täysin ristiriitaisesti. On vapaus suojella luontoa. On vapaus tuhota luontoa. On vapaus fanittaa toista. On vapaus pilkata toista. On vapaus olla välittämättä muista.

Saako välittää? Mitä se olisi käytännössä?

Luonnosta voi välittää myös välittämällä luontoa. Tälläkin kohtalonköynnöksellä on ollut mahdollisuus levitä jo moneen paikkaan.

Plus%20461%20Kohtalonk%C3%B6ynn%C3%B6s.j