Joskus tulvakin huvittaa.
Tänään ei ollut se päivä.
 

Huumorintajumme on muuttunut. Siihen on vaikuttanut toisen kulttuurin keskellä asuminen. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä hauskemmilta muistot tuntuvat. Myönnetään, ei kaikille jutuille silloin heti aina naurettu.

Olimme varanneet lomakylästä talon vapaapäivää viettääksemme. Naapurihuvilassa oli joukko thaimaalaisia. Kummankin talon väki vietti tropiikin iltaa rauhallisesti omissa oloissaan. Menimme nukkumaan.

Sitten se alkoi. Puolenyön aikaan ovet paukkuivat ulkona ja autoja käynnistettiin ikkunamme alla.  Naapurit olivatkin tulleet alueelle kuvaamaan romanttista elokuvaa ja juuri meidän talomme oli ajateltu tapahtumien taustaksi. Voimakkaat kuvauslamput suunnattiin ikkunaamme ja ne syttyivät ja sammuivat vähän väliä. Maahan pystytettiin raiteet, joita pitkin kameroita voitiin siirtää.

Mitä siis tehdä?  Keitin mukillisen kahvia, otin sen mukaani ja menin talomme terassille. Istuin ja join kahvia kaikessa rauhassa.  Katselin kiinnostuneena kuvaavaa seuruetta. Seurue katsoi takaisin minua. Terassimme sijaitsi keskellä kuvausaluetta. Jos kuvausta jatkettaisiin, elokuvan keskellä istuisi ulkomaalainen yöpaidassaan kahvimuki kädessä. Kumpikaan osapuoli ei puhunut mitään. Minun kahvinjuontini jatkui ja jatkui eikä osoittanut loppumistaan. Odoteltiin. Vihdoin viimein elokuvan ohjaaja näytti myöntävän tappionsa. Kameran raiteet,  näyttelijät ja autot vietiin kauemmaksi ja valot heijastettiin muualle.

Erävoitto ilman sanoja. Vaikka mistä sen tietää, missä elokuvassa minuakin yöpaidassani sitten myöhemmin näytettiin.

Edelliseen voisi vielä lisätä, että samana yönä makuuhuoneestamme löytyi hiirenpesä kaapin takaa. Senkin siivoamisessa yö jatkui rattoisasti. Vaikka ei silloin enää kyllä naurettukaan.

Martti Pentti: sarjakuva-albumeita Esra Elovainiosta, Suomen Lähetysseura
 

Esran elämänvaiheiden kautta on ollut mahdollista tutustua suomalaisen lähetystyön alkuvuosiin Afrikassa, kuvitteellisessa Kashonamaassa. Taitavasti piirretyt sarjakuvat ovat ilmestyneet vuodesta 1981 alkaen Suomen Lähetyssanomissa ja niistä on sitten koottu useita albumeja. Ehdoton sarjakuvasuosikkini, voittaa Aku Ankankin.

Esra%20Elovainio%20kansi%20Kotimaata%20k