Musiikin muistijälkiä
Tummaa tunnelmaa

Isoisäni syntyi samana vuonna kuin Sibelius. He elivät täysin erilaisen elämän. He kumpikin olivat suomalaisia ja synnyttivät Suomen valtiota omalla tavallaan, toinen muuraamalla, toinen säveltämällä. Ja Suomi syntyi.

Ylen Elävässä arkistossa on säilynyt Sibeliuksen johtama Andante vuodelta 1939. Se oli osa suomalaisten tervehdystä New Yorkiin siellä avatun maailmannäyttelyn kunniaksi. Ennen musiikkiesitystä olleessa kuulutuksessa kerrottiin uuden aikakauden alkamisesta, jolloin maailman kansat tulisivat työskentelemään yhteisen hyvän ja rauhan puolesta. Me kaikki tiedämme, mitä sitten tapahtui.

Thaimaassa tunnettiin Sibelius. Chulalongkornin yliopiston radion ohjelmassa oli  iltaisin klassisen musiikin ohjelma, jossa lähes viikoittain soi myös jotakin Sibeliusta.

Ensimmäinen vuokraisäntämme oli Thaimaan kuninkaan adjutantteja. Muuttaessamme siitä asunnosta annoimme isäntäväelle lahjaksi kaupasta löytyneen Sibeliuksen toisen sinfonian. Myöhemmin kuulimme, että se levy oli viety kuninkaan levykokoelmiin.

Esikoinen teki Thaimaassa koulun alaluokilla esitelmän Sibeliuksesta. Hän harjoitteli sitä itsekseen äänittämällä puhettaan. Siihen aikaan käytössä olleessa kasettinauhurissamme oli useita nopeuksia. Tuota varsinaista esitelmää emme kuulleet sellaisenaan, mutta sen pikaversio oli suosikkimme. Emme arvanneet etukäteen, kuinka hassulta tuntui kuunnella sanaa Sibelius, kun se kuului nopeutettuna ja usein tuolla nauhalla.

Sibeliuksen Finlandia-hymni esiintyy myös joissain thaimaalaisissa virsikirjoissa. Se on ilmeisesti amerikkalaista vaikutusta. Toisaalta, Finlandian alkusoittoa on käytetty myös televisiosarjoissa tai muissa uhkaavissa tilanteissa taustamusiikkina. Siitä kirjoittamani kirjoitus sopii kerrattavaksi näin joulun edellä. (132 Erilaista luovuutta

Hyvä Suomi! Hyvä Sibelius!

1981. Bangkok. Lad Phraon seurakunnan alkuvaiheissa laulujen sanat kirjoitettiin käsin seinälle. Näin ei kylläkääni laulettu Sibeliusta. Harmi sinänsä. Olisihan se ollut komeaa. Kuvassa evankelista Rewadee johtamassa laulua.

Plus%20563%20LP%201981%20laulun%20johtoa