Samat kadut
Samat rakennukset
Uudet vallanpitäjät
Samat vaiheet
Samat valheet?


Avasin television. Taas Bangkokin kaduilla kahakoidaan. Tuttuja lauseita. Tuttuja paikkoja. Sieltä se aina alkaa. Kahakoissa loukkaantuneet viedään tuttuihin sairaaloihin. Niissä minäkin olen käynyt. "Kuka silloin saa vallan, kun kansa saa vallan?"  Kansa on jakaantunut hallitusta vastustaviin ja hallituksen puolella oleviin joukkoihin. Tuttuja jakoja. Kyyninen minäni pyrkii kysymään, kuka nyt tällä kerralla maksaa ja kenelle? Tiedän silti, että suuri osa ihmisistä on kaduilla myös ihanteidensa takia.

Nettiaikaan tapahtumia pystyy seuraamaan hyvin myös reaaliajassa paikallisten englanninkielisten lehdet nettisivuilta. Kyyninen minäni kysyy taas, kenen puolella mikäkin lehti on. Voiko media koskaan olla puolueeton?  Antaako se äänen kaikille osapuolille? Voiko kukaan koskaan olla oikeasti puolueeton?
 
Aamuyöllä Suomen aikaa pääministeri julisti poikkeustilan. Kokoontumisvapautta rajoitettiin. Tälläkin kertaa. Vääränlaisten uutisten julkaisukielto. Tälläkin kertaa. Armeijan joukkoja avuksi. Tälläkin kertaa.

Armeijan pääkomentaja sanoo sotilaiden olevan "kansan ja yhteiskunnan puolella" rinta rinnan, tai niin kuin englantilainen paikallinen lehti sanoo "shoulder to shoulder", olkapää olkapäätä vasten. Pääkomentaja toivoo, että taistelut eivät olisi niin väkivaltaisia kuin vuosina 1973 ja 1976. Niiden vuosien muistoihin palataan näköjään aina kriisitilanteissa, vaikka arjessa niistä ei paljon puhuta. Niitä aikoja olen jo monessa blogikirjoituksessani ainakin mielessäni peilannut. Eivät ne näköjään unohdu.


Jokaisella kansalla näyttää olevan tietyt vuosilukunsa, joiden yli ei helpolla päästä. Kyllä me suomalaisetkin sen tiedämme.

Tämän päivän otsikko ei syntynyt akuutista tämänpäiväisestä Thaimaan kriisitilanteesta. Ajattelin pikemminkin pohtia huomisia luentojani diakonia- ammattikorkeakoulussa. Lähetyksen ja kansainvälisen diakonian opintoihin kuuluvassa opintokokonaisuudessa aiheeni on "Yhteiskunnallinen, ekologinen ja poliittinen vaikuttaminen kolmannen maailman tilanteeseen kotimaan työssä". Sen nyt ainakin tiedän, että pohdin opiskelijoitten kanssa sitä, kuinka paljon ja millä tavalla meidän tulee pyrkiä vaikuttamaan maailman tilanteisiin. Se on nykyisin varsin ajankohtainen asia täällä Suomessa. Monella tavalla.

SLS.jpg