Saako enemmistö pilkata vähemmistöä? Entä vähemmistö enemmistöä? Saako ulkopuolinen pilkata sisällä olevaa? Entä sisällä oleva ulkopuolista? Saako alainen pilkata esimiestä? Entä esimies alaista? Onko satiiri aina suotavaa?
Entä saako keskustella asiallisesti? Pitääkö aina piikitellä? Pitääkö ainakin piilopiikitellä? Onko aina vallasta kysymys?
Lakien tekijät pyrkivät pysymään vuoroin yleisen mielipiteen edellä, vuoroin sen perässä. Tämän ajan kirosana on syrjintä. Sen toteamiseen ja poistamiseen kulutetaan paljon aikaa ja voimavaroja. Historian arvoa lasketaan nykyisillä mittareilla. Vanhoista teksteistä kaivetaan vanhat nimitykset, jotka nykyisin hylätään. Elämme länsimaisessa arvoyhteiskunnassa ja teemme omat valintamme. Oletamme, että tulevat sukupolvet säilyttävät meidän arvomme ja meidän nimityksemme.
Huomaan, että minulla on muutamia teemoja, jotka aina silloin tällöin pyrkivät pinnalle myös täällä Blogistaniassa. Yksi niistä näyttää olevan suvaitsevaisuus ja erilaisuuden hyväksyminen. Arvostan myös asiallista keskustelua eri tavalla ajattelevien ihmisten kanssa. Jori Mäntysalo esittelee itsensä Kotimaa-lehden bloginsa profiilissa: ”Ateisti ja toinen eroakirkosta.fi -palvelun perustajista.” Hän on hyvä esimerkki hyvästä keskustelijasta. Hän käy keskustelua monella taholla eikä näytä lipsuvan asiallisesta linjastaan. Jossain vaiheessa vaihdoin muutaman sähköpostin hänen kanssaan. Häneltä sain aiheen muistella myös kymmentä lapsuusmuistoani kirjoituksessa +389 Kadonnut lapsuus. Näin kirjoitin hänelle kerran:
”Suvaitseminen ja mielipiteen vapaus eivät selvästi ole nykyisiä "nuorten vihaisten miesten ja naisten" arvoja. Ehkä siksi käsite "vapaa ajattelu" ei mielestäni täysin sovi järjestäytyneeseen Vapaa-ajattelijoiden liikkeeseen. Maailmalla olen kai oppinut vaatimaan perusteltuja mielipiteitä ja tarkistettuja faktoja. Tiedän, että en itsekään tuohon pysty, joten joudun vajavaisuutemme puolin ja toisin hyväksymään... (pitkin hampain)”
Minun rajani kulkevat tässä: Isompi ei saa pilkata pienempää. Vahvempi ei saa pilkata heikompaa. Rikkaampi ei saa pilkata köyhempää.
Minäkin välillä nauran, kun toista pilkataan. Nauran ja jälkeenpäin häpeän.
2002. Eurajoen opisto. Kouluttajana kirkon maahanmuuttajatyön monikulttuurisen ruokakulttuurin kurssilla, joka oli tarkoitettu mm leirikeskeskusten ja oppilaitosten emännille. (Satakunnan Kansa 8.9.2002)
Kommentit