Käveleekö vatsasi?

Puuteroi nenääsi

Se helpottaa

Tiedätkö, miten jäähdytetään joulukinkku oikeaoppisesti? Entä onko siivouskomerossasi vesipiste ja tuuletus? Mitä teet kuluneille ja naarmuuntuneille muoviastioillesi? Entä voitko maistella ruokaa puhtailla sormillasi?

Hygieniapassin suorittanut hallitsee nämä asiat ja paljon muuta tarpeellista. Mallikysymyksiin voi tutustua Elintarviketurvallisuusviraston sivuilla. Tänään minäkin tutustuin noihin asioihin.

Oman kokemukseni mukaan thaimaalaiset eivät useinkaan käytä edellisen aterian tähteitä seuraavalla aterialla. Se on ollut viisas ratkaisu yhteisöissä, missä jääkaapit ovat olleet tuntemattomia ja lämpötila jotakin aivan muuta kuin Suomessa. Moni thaimaalainen käy edelleen päivittäin torilla hakemassa tuoreet vihannekset ja hedelmät aterioita varten. Muistan, miten eräs tuttavamme oli sitä mieltä, että salaatti, joka oli ollut jääkaapissa yli yön, ei enää maistunut hyvältä. Kaupungeissa tavat ovat muuttuneet ja moni varakkaampi ostaa ruoka- ainekset valmiiksi pakattuina supermarketeista. Luulen silti, että moni thaimaalainen maalaisemäntä yhä edelleen poimii seuraavan aterian ainekset ja mausteet luonnosta matkallaan pellolta kotiin. Vähän sitä ja vähän tuota. Siitä se oikea thaimaalainen makuelämys syntyy. Se paras.

Täytyy myöntää, että tänään oikean thainkielisen elintarvikesanaston löytämiseksi piti todella tehdä työtä ja yrittää löytää apu erilaisista sanakirjoista. Koska kysymyksiin piti vastata vain Oikein tai Väärin, oikeiden lauserakenteiden oikea käyttö olisi ollut myös välttämätöntä. Tehtävä ei tällä kertaa ollut vain haastava vaan myös todella vaikea.

1980. Thaimaa. Kalamyymälä valtatien varrella.

Plus%20282%20myyt%C3%A4v%C3%A4t%20kalat.