Oikein ja järjestelmällisesti
Lattiaharja
Kostea rätti
Kiilloituskone
Kiilloitusrätti
Ja seuraavaan huoneeseen
Oikein ja järjestelmällisesti

 

Eilen sairaalan  käytävää kulkiessani muistelin taas omaa Putzfrau- aikaani sairaalan siivoojana Hannoverissa.

Hannoverissa on suuri sairaala,  Friederikenstift.  Siellä opin lakaisemaan lattiat oikein ja järjestelmällisesti, pyyhkimään lattiat oikein ja järjestelmällisesti ja käyttämään lattiankiilloituskonetta oikein ja järjestelmällisesti. Saksalaiset osaavat selvästi tehdä asioita oikein ja järjestelmällisesti. Muistan työntäneeni potilashuoneen ovea kiinni käsivarrellani ja kuulleeeni osastonhoitajan närkästyneet sanat: "Die Türen habe Griffe in Deutschland." Opin siis, että Saksassa ovissa on rivat. Tärkeä tieto sinänsä.

Hannoverissa tutustuin henkilökohtaisesti ensimmäisen kerran korealaisiin. Parikymmentä nuorta korealaista naista opiskeli siellä sairaanhoitajan tutkintoa. Osan aikaa siivosin myös heidän asuntolaansa. Olimme mukana heidän kanssaan oppilaitoksen ulkomaalaisille opiskelijoille järjestetyssä puutarhajuhlassa. Opin, miten nimeni kirjoitetaan korealaisilla kirjaimilla. Ensimmäiset maistiaiset korealaisesta ruuasta sain myös tuona aikana.


Korealaisia olemme tavanneet sen jälkeen aina silloin tällöin eri tilanteissa. Opimme, että oikea käytös ja järjestelmällisyys ovat myös korealaisia luonteenpiirteitä. Birminghamissa englantia  opiskellessamme asuntolassamme asui pari korealaista pappia. Bangkokissa thaita opiskellessamme olin monta kuukautta samassa ryhmässä kuin korealainen pappispariskunta. Erään Bangkokin kotimme yläkerrassa asui  korealainen perhe. Mies pääsi parillakin työmatkallaan tutustumaan erilaisiin korealaisiin kirkkoihin ja kirkkokuntiin.

Koreasta on vieraillut  useita eri kirkkokuntiin kuuluvia saarnaajia Bangkokissa. Heidän vaikutuksensa tuntuu edelleen Thaimaan monessa protestanttisessa kirkossa.  Koreassa kirkoissakin toimitaan oikein ja järjestelmällisesti.

1981. Korea.

Plus%20133%201981%20Korea%20Jaska%20ja%2