Turkua.
Helsinkiä.
Tukholmaa.
Helsinkiä.
Turkua.
Vauhdilla matkaan.

Eläkepäätös saatu. Se on nyt siis virallista. Tuota tuota. Pitäisikö tässä jotain tunteakin? Helpotusta? Ahdistusta? Iloa? Surua? Tarpeettomuutta? Vapautta?

Home alone - elokuvassa pikkupoika Kevin huomasi olevansa yksin kotona. Hän sanoi ensin ihmeissään ja suruissaan: I made my family disappear. Sitten hän tajusi asiassa muitakin puolia ja jatkoi kiljaisten innoissaan: I MADE my family disappear. Ettei vain tunteissani olisi ripaus Kevininkin tunteita. Asioissa on aina enemmän kuin yksi puoli.

Tanskalaisen työtoverimme eteen oli maantiellä kääntynyt mopopoika. Poika oli jäänyt auton alle. Maan tavan mukaan ajaja otettiin kiinni. Tapahtumakaupungista, Mekong-joen varrelta lähellä Laosin rajaa oli vain radiopuhelinyhteys, mutta sen verran saatiin selville, että työtoverimme vapauttamiseksi paikalle piti viedä takuuraha. Onneksi satuimme olemaan silloin käymässä koillisessa. Rahat saatiin myös järjestetyksi. Mies lähti seuraavana aamuna thaimaalaisen työtoverin kanssa ajamaan pikkuisia teitä tuohon pieneen rajakaupunkiin työtoveria pelastamaan. Ei ajajan putkassa ollut tarvinnut yötään viettää. Paikallinen poliisipäällikkö oli hänet, harvinaisen länsimaalaisen vieraan, majoittanut kotiinsa.

Kävin äsken googlaamassa tämän työtoverin kuulumisia. Hän näyttää edelleen eläkkeelläkin vievän turistiryhmiä Thaimaahan. Joskus hämmästyy juttuja lukiessaan, puhummeko kaikkien kanssa aina edes samasta maasta tai samasta työstä. Niin erilaisia juttuja näkyy. Teoriassa jokaisen oma totuus ja omat muistot ovat tietysti osaltaan oikeita. Aina ne totuudet eivät vain pidä yhtä tosiasioiden kanssa. Joskus se ärsyttää suunnattomasti. Asioilla on siis todella aina enemmän kuin yksi puoli, haluammepa me sitä tai emme.

Susanna Haavisto: Varamummo, Gummerus, 2005

Olin eilen lapsenvahtina lapsenlapsilla. Siellä näin tämän kirjan. Sieltä hyppäsi esiin seuraavaa:

"Hän on eläkeläinen ja aikuisten kielellä aktiivinen vanhus. Se tarkoittaa lasten kielellä, että hän on normaalia hassumpi aikuinen, koska ei jaksa käyttäytyä kuten aikuisten kuuluu."

Ihanaa, kun ei enää tarvitse käyttäytyä kuten aikuisten kuuluu.

1981 Pohjois-Thaimaa. Chiang Mai. Suurkaupungin sankarille maaseutu oli harvinaista herkkua.

Plus%205%201981%20Jakke%20Chiang%20Maiss