Starting after the count

Börjar efter inventering

Ab nach der Volkszählung

Sau khi bắt đầu census

Начиная после переписи

Ki začne teči po popisu

החל לאחר מפקד אוכלוסין

Ξεκινώντας από την απογραφή

Sākot ar skaitīšanu

Poczynając od spisu

Google kääntäjällä on hauska leikkiä. Sillä voi vaivattomasti saada omasta blogikirjoituksestaan raakakäännöksen useille kielille. Kokeilkaa. "Lähtölaskennan jälkeen" oli hauska kääntää kielille, joita olen maailmalla kohdannut. Thaikielen käännöstä Google ei ainakaan vielä tarjonnut.

Raakakäännös on vain harvoin riittävän tarkka. Jos haluaa kääntää eri maissa käytettyjä kielikuvia, se harvoin onnistuu halutulla tavalla. Blogini alaotsikko Blogilistalla on Jalat tukevasti ilmassa. Feet firmly in the air. Med fötterna i luften. Füße fest in der Luft.  En uskalla edes yrittää kääntää sitä kielille, joita en osaa. Voihan olla, että kirjoittaisin jotain sopimatonta.

Thaikielen lauluissa pitää ottaa huomioon myös eri äänen korkeudet. Nousevassa sävelkulussa ja laskevassa sävelkulussa "saman" sanan merkitys vaihtuu. Ulkomaalaisten kääntämissä lauluissa on joskus tahatontakin huumoria. Joskus sellaiset laulut ovat jääneet elämään thaimaalaisten kohteliaisuuden takia. Naurut on naurettu selän takana.

Thaimaan kirkoissa laulu "On Herra suur" on tunnettu ja suosittu. Se laulu kuului myös minun nuoruuteeni. Se on mukana Logos-kuoron levyllä, jonka äänitimme 1960-luvulla. Siksi se oli mukava löytää myös thaimaalaisista kristillisistä laulukirjoista. Lopussa painokkaasti laulettava "On Herra suur" oli kuulemma ensin käännetty ilmaisulla Phuu Jing Jai, Suurensuuri Persoona. Onnettomuudeksi sävelkulku muutti tuon merkityksen "suureksi naiseksi". Auttoi, kun kahden sanan paikkaa vaihdettiin muotoon Phuu Jai Jing.

Tässä vaiheessa tulee varsin nöyrä olo. Mitähän minäkin mahdan thain kielellä välillä sanoa? Tälläkin viikolla terveyskeskuskäynnillä piti muistella thaiksi sanoja diabetes ja hepatitis. Jotakin hauskaa yritin ilmeisesti opiskelijoille ensin tarjota. Kohteliaan thaihymyn pilkkeessä oli selvästi pieni lisähymynkare.

Pori. Joskus sentään saa olla oikeidenkin kukkien keskellä.

Plus%20246%20Oikeiden%20kukkien%20keskel