Tökkivät sanat

Toisiaan tökkivät ihmiset

Sanaa hyväntekeväisyys on käytetty vuosien varrella monenlaisissa tilanteissa erilaisten otsikoiden alla. Joskus sitä on pidetty ihan tavallisena ja neutraalina sanana, mutta aina välillä joissain piireissä varsinaisena hyi-sanana, milloin mistäkin syystä. Nyt tuo sana näyttää taas saaneen kunnianpalautuksen.  Facebookissakin moni järjestö suostuu olemaan hyväntekeväisyysjärjestö. Niin Suomen Lähetysseurakin.

” Hyväntekeväisyysjärjestöt yhdistävät toisten ihmisten mahdollisuuden lahjoittaa rahaa ja toisten mahdollisuuden antaa aikaansa. ” Wikipedia.

Kirkollisvaalit käytiin myös hyvätekijäteemalla: ”Usko hyvän tekemiseen.” Minua se tökki. Kirkon pitäisi olla pohjimmiltaan jotakin aivan muuta. Vaikeammin sanoitettavaa. Muutakin kuin ihmisen tekoa.

Täytyy myöntää, että en osaa samaistua hyväntekijän rooliin. En lähetystyössä enkä kirkossa. Kun olen sen jossain sanonut, niin minulta on kysytty, että pahaako sitten haluaisin tehdä…No en todella sitäkään.

Näistä asioista olen vuosien varrella käynyt keskusteluja myös täällä somessa. Olen korostanut, että huononkin ihmisen on lupa auttaa toista, väärilläkin motiiveilla, kunhan autettava saa avun. Olen usein käyttänyt fraasia: ”Nälkäinen ei nirsoile.” Näin se jossain muotoilin:

”Jos räkärealisteja on olemassa, niin olen sellainen, en siis ihanteellinen. Haluaisin olla myös armollinen, itsellenikin, joka haluaisi niin paljon eikä pysty kuin pieneen osaan siitä hyvästä, jota varmaan voisi tässä maailmassa tehdä. Siksi en voi muidenkaan motiiveja arvostella, vaikka sitä niin usein haluaisinkin tehdä. Olen siis edelleen sitä mieltä, että myös huonot ja väärämotiiviset saavat yrittää tehdä hyviä tekoja tässä maailmassa. Räkärealistina ajattelen, että jos sellainen toiminta tässä maailmassa kielletään, kukaan ei ole kelvollinen tekemään yhtään mitään.".

Kirsi Leikola on sanonut puheenvuorossaan Vaasan lähetysjuhlilla mm näin:

”Lähetystyöstä ajatellaan usein, että se on auttamista, jossa rikkaat ja hyvinvoivat antavat heikompiosaisille. Kirkkojen maailmanneuvoston tuore asiakirja ”Yhdessä kohti elämää” kääntää tämän ajatuksen toisin päin: vammaiset, köyhät ja syrjityt ryhmät eivät olekaan hyväntekeväisyyden kohteita vaan itse työn tekijöitä."

Tähän samaistun.

1979 Lokalahden kirkko.

Plus%201238%201979%20Lokalahti%20matkaan