Mikä maa?
Mikä valuutta?
Joillekin se oli Thaimaa.
Sitä voisi kutsua sattumaksi. Kristityt usein haluavat kutsua sitä myös joksikin muuksi. Minä kutsun sitä joskus uskovaisten sattumaksi.
Senegal vai Bangladesh. Se oli alussa meille tarjottu vaihtoehto. Nuo maat vaihtoivat vuoroaan ykkösvaihtoehtona monta kuukautta. Sitten kerran taas kysyessämme vakiokysymystämme, kumpi maa nyt oli vuorossa, meiltä kysyttiinkin vastakysymys: Miltä kuulostaisi Thaimaa? Pienet kellot alkoivat kilistä mielessä. Maasta emme tienneet oikeastaan mitään, mutta miksi ei? Ehkä se olikin siinä.
Kesällä ennen varsinaisen lähetyskurssin alkua menimme englannin kurssille. Siellä oli mukana yksi Taiwanin lähetystyöntekijä kertailemassa kielitaitoaan. Häneltäkin oli kysytty sama kysymys. Miltä kuulostaisi Thaimaa?
Tarvittavat päätökset uuden työalueen osalta tehtiin lähetyskurssimme aikana. Silloin myös lähetettiin kaksi pioneerilähettiä Thaimaahan kielikouluun. Toinen heistä oli tuo kesän kielikurssikaveri. Me seurasimme perässä kymmenen kuukauden kuluttua. Siinä se oli.
Salli Lamponen, pitkän linjan lähetystyöntekijä, siunataan tänään haudan lepoon. Hän ehti työskennellä elämänsä aikana Taiwanilla, Thaimaassa, Singaporessa ja Israelissa.
Päivänsäteitä, toim Leena Haavisto, Suomen Lähetysseura 2002,
Kirjassa on lähetystyöntekijöiden pitämiä hartauksia. Salli Lamponen kirjoittaa:
"Hiljaisuus on hoitavaa. Suomen metsien rauhoittava humina tai täysin tyven hiljaisuus muistuu meille Bangkokin läheteille joskus kaihoisasti mieleen – silloin kun suurkaupungin liikenteen taukoamaton melu tai ihmisten kohina koskettaa rajallista kestokykyämme." "Tehkäämme tilaa Hänelle, joka on hiljaisuuden Herra, että Hän saisi iloita enemmän teoistaan. Sana ja rukous voivat muuttaa ihmisen tehokkuuden Jumalan tehokkuudeksi lähetyksen maailmassa."
1981. Thaimaa. Thaimaan luterilaisen lähetyksen työntekijöiden ensimmäinen leiri. Avajaisseremonian ja kyltin paljastamisen toimittaa Salli Lamponen.
Kommentit