Materiaalivirrat
Rahavirrat
Tietovirrat
Kuka kaivaa virroille uomat?


Vanhempien tehtävänä on miettiä, miten perhe-elämän fyysinen, tiedollinen ja taloudellinen puoli hallitaan. Isovanhemmat voivat jo helpotuksesta huokaisten katsoa tuota logistiikkaa vain sivusta.

Pikkuplutoona, Isi ja Tättä lähtivät juuri ajamaan kohti kotiaan. Viimeiset pitsat ja kepapit syötiin matkan varrella. Hymyilin vaisusti sisäänpäin, kun kuuntelin työpaikkaneuvotteluja. Kaikille saatiin lopulta sovituksi oikeat annokset, oikeat jälkiruokatikkarit, oikeat limsat ja oikeanväriset pillit. Pillien hankinnan suhteen jouduttiin käyttämään erityisneuvotteluja. Vaaleanpunaisen pillin omistaja katsoi, että hänen oikeuksiaan oli loukattu, kun toinen olikin saanut vihreän pillin. Kuka nyt haluaisi prinsessojen väristä pilliä... Kuka nyt haluaisi olla prinsessa, joka joka päivä joutuisi käyttämään hametta...

Esikoisen kanssa äsken mietimme, mitä kaikkea vanhemmuus tuokaan tullessaan. Tarvitaan johtamistaitoja, arvokeskusteluja,  toistuvia kehityskeskusteluja, palkkaneuvotteluja ja  päätöksiä.  Lasten lakot julkisilla paikoilla olisi hyvä voida minimoida jo pelkästään äänikynnyksen takia.  Mies ja ääni- periaatetta ei voi kaikissa vaiheissa ajatellakaan, vaikka toisilla olisikin kovempi ääni ja vaikka vastassa olisikin oikea äänivyöry. Lahjontaan sen sijaan täytyy välillä suhtautua luovasti. Tilanne- ja suhdanneherkkyys on otettava myös huomioon. Pienten lasten kanssa ei tarvita erityistä kilpailustrategiaa, mutta sekin vaihe tulee eteen lasten kasvaessa, kun muiden tahojen vaikutus lisääntyy...

Thaimaassa en nähnyt perhedemokratiaa, vaikka sitä sielläkin varmaan jossain oli. Päätäntävalta perheessä näytti olevan linjaorganisaation mukainen. Kaikki ei aina ollut kuitenkaan sitä, miltä se ensin näytti. Usein löytyi luovia keinoja ohittaa ylemmän tason valta. Yksi keino oli se, että valittiin ne asiat, joihin pyydettiin ylemmän tahon suostumusta. Lopuissa asioissa tehtiin itse päätökset.

En tiedä, miten Thaimaassa nykyinen nuorempi koulutettu polvi suhtautuu vähemmän koulutettuihin vanhempiinsa. Sen tiedän, että vanhempien kunnioittaminen on edelleen perusperiaatteena eikä vanhempien mieltä haluta tietoisesti pahoittaa. Kaikenlaisissa yhteiskuntamurroksissa joudutaan käymään läpi samoja kuvioita. Viisas miettii, millaisissa vaatteissa uudet aatteet edelliselle sukupolvelle tarjoaa.


Olen onnellinen, että pääsin oravanpyörästä pois juuri tässä vaiheessa. Näin voi kaikkea uutta katsoa helpotuksesta huokaisten täältä sivusta.

1982 Thaimaa. Lapsiperheen logistiikkaa voi harjoittaa jalat vuoristopurossakin.

Plus%20165%201982%20Lapsiperhen%20logist