Sanoisin
Jos osaisin
-Sanon sittenkin

Katalyytti Kaksitoista. Ei suinkaan tarvitse olla samaa mieltä toisen kanssa voidakseen toimia toisen katalyyttinä. Netin vapaa-ajattelijat ja ateistit ovat monesti virkistäneet aivotoimintojani.  Yksi heistä on Tuomo ”Squirrel" Hämäläinen, monimuotoista blogiaan vilkkaasti kirjoittava nuori mies. Hän kuvaa itseään mm näin: ”Ei kenties maan terävin ajattelija ja taitavin miekkamies, mutta innokas.”

Swash/buckling. Aihevalikoimaltaan runsas. Etusivulla hyvä sisällysluettelo, josta napauttamalla pääsee kutakin aihetta käsitteleviin kirjoituksiin.  Blogiin tulee paljon kirjoituksia enkä pysty sitä aktiivisesti seuraamaan, mutta aina välillä käyn siellä etsimässä uutta näkökulmaa jumiutuneisiin mielipiteisiini.  Olen uskaltautunut jopa joskus kommentoimaan ja saanut ihan kohteliaita vastauksia.  Kuten lähipiirini tietää, nörttiys ei ole minulle negatiivinen asia. Eivätkä monimuotoiset ajatukset. Kommenttejani, joissa ei välttämättä ole niin paljon järkeä kuin ehkä näyttää…:

”Matemaattisesti voisin kuvata asiaa niin, että normaalisti eletään reaalilukujen maailmassa, mutta usko puhuu myös imaginaariluvuista. Itse koin omat rajani omassa gradussani, kun yritin päästä vähemmällä ja todistaa asioita vektoriavaruuksien konvekseista joukoista vain reaalilukujen alueella. Ohjaaja vaati laajentamaan gradun myös imaginaarilukuihin, joissa kyllä samat lait toteutuivat, kunhan vain sain ne ensin jollain vippaskonstilla laajennetuksi imaginaarilukujen alueelle. Se ollut ollenkaan helppoa, enkä siinä täysin virheettömästi onnistunutkaan. Sain kyllä graduni läpi, mutta... ”

Palaan vielä tuohon imaginaarisuuteen. Realistille riittää, että väitteet toteutuvat reaalimaailmassa. Häntä ei kiinnosta, mitä tapahtuu imaginaarimaailmassa. Realisti sanoo, että negatiivisella luvulla ei ole neliöjuurta, koska sitä ei ole hänen maailmassaan...”

Jatketaan :) Imaginaariluvut eivät todella ole osa reaalilukuja. Eivät ne väitäkään olevansa osa sitä.  Itse asiassa esim. vektoriavaruuksissa ei tehdä erotusta reaalisten ja kompleksisten vektoriavaruuksien välillä, sillä reaalilukujen kunta voidaan tulkita kompleksilukujen alikunnaksi... siis niin päin, että juuri reaaliluvut ovatkin vain osa kokonaisuutta... Näin siis matematiikka...Vertauksissa voidaan esittää vain jokin pieni näkökulma.”

” Muistan, miten matematiikan professorini varoitti vetämästä  johtopäätöksiä matematiikan malleista elävään elämään. En ole häntä täysin totellut :) Tiedän kyllä, että matematiikka on vain tapa pyöritellä käsitteitä eikä pysty tallentamaan tai mallintamaan maailmaa täydellisesti.”

Olisinpa osannut sanoa sen kaiken paremmin jo silloin, kauan sitten. Se siitä gradusta:

Plus%20833%20Vektoriavaruuksista.jpg

EDIT 17.1.2011. klo 6.40. Tuon Tuomon oman kommentin myös tänne blogin puolelle:

"Muuten hyvä, mutta vapaa -ajattelija en ole, enkä ateistikaan. ;)"

Olen siis hyvä esimerkki huonosta yleistäjästä ja yhteenniputtajasta. Varmuudella voin kuitenkin sanoa, että Tuomo on Ajattelija. Joohan?