Vilkkuvalot ja ilmapallot.
Mitä muuta
ihminen tarvitsisikaan
jouluna?

Juhlimisen iloa voisivat monet kulttuurit meille opettaa. Paljon ääntä, paljon värejä, paljon ihmisiä ja paljon hyvää ruokaa. Siinä sen salaisuus.

Joulukalenterin kahdestoista esine. Thaimaalainen paimen.

Thaimaassa joulukuusemme olivat luku sinänsä. Useimmiten kotiin ostettiin joku kuusta läheisesti tai edes kaukaisesti muistuttava ikivihreä purkkikasvi. Kuuseen laitettiin perinteisiä koristeita. Emme sortuneet kertaakaan muovikuuseen, vaikka se olisi näyttänytkin enemmän suomalaiselta kuuselta.

Kirkoissakin oli yleensä jonkinlainen joulupuu. Jos käytettiin muovikuusta, se koristeltiin niin, ettei siinä paljon näkynyt vihreää mistään välistä. Etenkin alkuvuosina kuusissa oli monenväriset vilkkuvalot, jotka suloisesti räpsyttivät iloista thaimaalaisen joulun tunnelmaa.

Joskus kirkkojen joulujuhlat pidettiin ulkona, koska juhliin osallistui paljon ihmisiä, seurakunnan jäsenten ystäviä, sukulaisia ja naapureita. Silloin joulupuuksi koristeltiin joku pihan puista tai pensaista. Puut saatiin lumisen näköisiksi, kun puun lehtiin liimattiin pumpulipalloja.

Thaimaassa järjestettiin myös suomalaisten joulukirkkoja ja joulujuhlia. Joskus Finnair toi maahan oikeita suomalaisia joulukuusia liikelahjoiksi. Eräänä vuonna yksi kuusi lahjoitettiin meidänkin joukollemme. Se odotti suomalaista joulukirkkoa, joka pidettiin Bangkokin keskellä olevassa anglikaanikirkossa. Ongelma syntyi, kun huomasimme kuusen kuivuvan ennen aikojaan. Keino keksittiin. Ostettiin hiuslakkaa muutama pullo ja suihkutettiin neulaset kiinni puuhun hiuslakalla. Hyvin kuusi sitten kestikin siirron kirkkoon. Sitä kuusta oli parasta ihailla kaukaa, sen verran voimakkaasti hiuslakan tuoksu levisi. Neulaset kyllä välkkyivät siinä kuusessa sitä kauniimmin.

"Jos et voi vastustaa heitä. liity heihin." Näin me teimme.

Ystävät ympäri maailman: katselu- ja lukukirja eri maiden lapsista. Suomen Lähetysseura, 1989.

Kirjassa käydään myös Thaimaassa. Kuvassa on juhlivia päiväkodin lapsia juhlatunnelmissa. Teksti kuuluu:

"Päiväkodissa.  "Ken on luonut kukkasen…" Osaatko sinä sen laulun? Me laulamme sitä Banaanipuun päiväkodissa, kun pidämme juhlan äideille ja isille. Silloin syömme kakkua ja tanssimme ja laulamme."

1979 Bangkok. Koti 1. Thaimaalaisen joulukuusen juurella.

20%201979%20Joulupuun%20juurella%20J%20M