Muistelun tulos:
Teema ja sen muunnokset

Pääseekö peruutusvaihteella varmasti takaisin alkuun? Pääseekö muistelemalla varmasti takaisin tapahtumapaikalle?

Retusoinnilla kuvista poistetaan virheitä. Kuvia voidaan värittää tai muokata muuten vain halutun kaltaisiksi. Roskat, tahrat ja hankalat asiat (sekä hankalat henkilöt) saadaan näkymättömiksi. Kuvien osien keskinäisiä suhteita voidaan myös vaihtaa, jolloin tietty osa kuvasta korostuu uudella tavalla. Kuvan katsoja ei välttämättä huomaa muutosta, jos hänellä ei ole mitään taustatietoa asiasta.

Blogissani varmaan väritän muistojani ja muutan niitä miellyttävämmiksi. Hankalista henkilöistä en paljonkaan kirjoita. Kyllä heitäkin on ollut. Minäkin olen ollut usein hankala. Senkin peitän. Muistellessani muutan asioiden keskinäisiä suhteita, teen mitättömyyksistä päähenkilöitä ja kukistan vastenmieliset kuninkaat valtaistuimilta. Minulla on nyt retusoijan valta. Sen pahempi tosiasioille.

Tuunauksella esineitä muokataan yksilöllisiksi. Näin massatuotteesta saadaan omannäköinen. Tuunattavana voi olla auto tai Raamattu tai melkein mikä hyvänsä. Risainaamalla (taas yksi tämän vuoden sana) tehdään vanhasta uutta, usein hyvinkin omaperäistä.

Blogissani tuunaan muistoja. Katson vanhoja asioita omasta näkökulmastani ja kerron, miltä ne minusta näyttävät. Kenties välillä väritänkin harmaimpia kohtia. Minulla on siis tuunaajankin valta. Sekin varsin paha tosiasioille.

Restauroinnilla korjataan esineitä, rakennuksia tai rakennettua ympäristöä niin, että niiden alkuperäinen kulttuurihistoriallinen arvo säilyy mahdollisimman hyvin. Siinä tarvitaan hyviä konservointimenetelmiä vanhan säilyttämiseksi, viisasta entistämistyötä vanhan palauttamiseksi entisen kaltaiseksi ja asiantuntevaa rekonstruointia, jos vanhaa ei voi enää korjata.

Blogissani kaivan esille vanhoja muistoja ja toivon, että ne säilyvät mahdollisimman hyvin. Entiselleen asiat eivät enää palaudu. Vanha ei säily. Ihmisen muisti ei kovin hyvin säilytä tosiasioita. Myöhemmät tapahtumat ja niiden antamat selitykset aikaisempiin tapahtumiin häiritsevät. Ainutkertaisten tapahtumien rekonstruointi ei ole enää mahdollista, mutta niiden tunnelmat voi kenties vieläkin toiselle välittää. Minullahan on restauroijankin valta. Tosiasioita en silti minäkään hallitse. 

1965. Merikarvia. Skannattu muisto. Liimu.

Plus%20194%20Liimu%201965%20pieni.jpg