Mitä usko sitten on?
Kiitosta tästä päivästä,
ihmettä ja ihmettelyä.

Monen suomalaisen näyttää olevan vaikea tajuta ihmisiä, joille evankeliumi on ihan oikeasti uutinen, vieläpä iloinen uutinen. Olemme turtuneet siihen keskusteluun, jossa kerrotaan monisanaisesti, kuinka tyhmiä, yksinkertaisia, väärässä olevia, lapsellisia, vanhanaikaisia, silmänsä totuudelta sulkevia, väärän vakaumuksen ihmisiä, naurettavia, hihhuleita, punastuttavan häpeällisiä, kliseisiä, laskelmoivia, kökköjä, vain fraaseja ja latteuksia puhuvia, ärsyttäviä, kriitikittömiä ja sinisilmäisiä Jeesukseen uskovat ihmiset ovat. (Vain pieni otos nettikeskusteluissa mainituista ominaisuuksista…) Olen valmis olemaan kaikkea tuota. On se sen arvoista.

Aurinko alkaa laskeutua. Kävelemme polkua pitkin keskelle riisipeltoa. Sieltä löytyy vaatimaton maalaistalo, jonka pihalla juoksentelee kananpoikasia. Sähköä ei ole ja vesikin juoksee vain pienessä purossa, joka lirisee kahden riisipellon välillä. Pihalla istuu nainen laulukirjansa kanssa. Hän on laulanut hengellisiä lauluja illan suussa, perheen poika on vielä hoitamassa riisipeltoa, lapsenlapsi leikkimässä kananpoikien kanssa. Perheen isä, Isä Suwan on lähtenyt maallikkokouluun luterilaisen kirkon koulutuskeskukseen suureen Bangkokiin. Vaimo on luvannut hoitaa pellot pojan kanssa, että isä voisi lähteä.

Seuraava aamuna, sunnuntaina, paikallinen seurakunta kokoontuu kylän keskustassa talon ylätasanteella. Yö on nukuttu samalla tasanteella hyttysverkkojen alla. Huonekaluja ei ole. Näkyvillä on vain yksi pieni hylly. Siinä on Raamattu, laulukirja ja kolehtihaavi. Mukana on parikymmentä henkilöä, nuorin on viikon ikäinen.

Olemme tuoneet mukanamme kirjeen oppilaaltamme isä Suwanilta. Se luetaan jumalanpalveluksessa.

Isä Suwan on oppinut Paavalinsa:

"Minä Isä Suwan, Kristuksen Jeesuksen palvelija, kaikille Faa Huanin seurakunnan jäsenille.

Armo teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme ja Herralta Jeesukselta Kristukselta.

Minä kiitän Jumalaani niin usein kuin teitä muistan aina kaikissa rukouksissani ilolla rukoillen teidän kaikkien puolesta varmasti luottaen siihen, että hän, joka on alkanut teissä hyvän työn, on sen täyttävä Kristuksen Jeesuksen päivään saakka.

Tahdon tervehtiä teitä täältä raamattukoulusta. Kiitän Jumalaa, että olen saanut täällä paljon oppia. Yksi vuosi täällä raamattukoulussa vastaa kymmentä vuotta kristittynä olemista. Kiitän Jumalaa, että saan osallistua tähän kouluun, niin että kotiin palattuani osaan kertoa teille kaikille lisää Jeesuksesta.

Tervehdys teille kaikille pyhille Kristuksessa Jeesuksessa. Tervehdyksen teille lähettävät kaikki kanssani olevat veljet ja sisaret. Tervehdin teitä, jotka olette koolla jumalanpalveluksessa, äiti Mää, isä Dääng, isä Noong, äiti Nom… ( Lista jatkuu, siinä on ilmeisesti kaikkien  Faa Huanin seurakunnan jäsenten nimet .)

Tervehdys minulta, Isä Suwanilta omakätisesti. Herran Jeesuksen Kristuksen armo olkoon teidän kanssanne. Aamen."

Jos todella ihmettelee niitä ihmisiä, joille evankeliumi on hyvä uutinen, on paras mennä kysymään suoraan heiltä, mitä ihmettä he oikein tarkoittavat. He saattavat jopa vastata.

Kaarle Kurki-Suomio: Tieto ja usko,  Limes ry:n raamattupiirit, 1969

Kävin fysiikan professori Kaarle Kurki-Suonion atomifysiikan luennoilla ja sain ilokseni kurssini kerralla suoritetuksi. Pidin hänen persoonallisesta opetustyylistään. Tentissä sai jopa pitää oppikirjaa mukanaan. Se oli siihen aikaan vallankumouksellisen ihmeellistä. Tässä kirjasssa hän sanoo: " Ihminen ei näe sellaista totuutta, mitä hän ei halua nähdä. Hän voi vihata totuutta pelkästään sen tähden, ettei se ole hänen ennakkokäsityksensä mukainen, niin kuin hän vihaa jokaista, joka osoittaa hänen olevan väärässä."

Bangkok Thaimaan luterilaisen kirkon koulutuslaitos. Opettaja ja oppilaat kyselemässä ja vastailemassa.

90%20LITE%20Jaska%20Sanit%20ja%20Siripho