Uudet taivaat ja uusi maa?
Näissä vanhoissakin on vielä
paljon ihmettelemistä.
Ensimmäinen Sputnik lähetettiin radalleen tasan 50 vuotta sitten. Muistan erään lauantain, jolloin tulin koulusta iltavuorosta ja Satakunnan Kansan ohjaamana seisoin kavereiden kanssa tiettyyn aikaan naapuritalon pihalla odottelemassa tekokuuta. Siellä se tuli ja vilkkui.
"Matkustamme yhdessä toiselle puolelle maailmaa maahan, jonka nimi on Thaimaa.
Menemme lentokoneeseen, laitamme turvavyön kiinni (kiinnitetään leikisti) ja nukumme kokonaisen yön (nukutaan leikisti). Aamulla heräämme, avaamme turvavyön (irrotetaan leikisti) ja menemme pois lentokoneesta.
Huhhuh kun on kuuma. Pitää pyyhkiä hikeä otsalta (pyyhitään leikisti), pöyhiä tukkaa (pöyhitään leikisti) ja nostella vaatteita irti ihosta (nostellaan leikisti), kun on niin kuuma. Tuntuu kuin vasikka nuolisi naamaa tai mentäisiin huonosti lämmitettyyn saunaan.
Mikähän silloin näkyy varmasti taivaalla, kun on niin kuuma? Niin, aurinkohan se siellä on. (Näytetään thaimaalaisen kuvasarjan aurinkoa.) Joskus aurinko on ihan pään päällä. (Näytetään.) Mihin suuntaan ihmisen varjo silloin osoittaa, kun aurinko on pään päällä? Niin, varjoa ei näy ollenkaan, ellei kurkista alas, jolloin pään varjo näkyy.
Entä yöllä? Silloinhan aurinko ei paista. Niin, kuu ja tähdet näkyvät silloin. (Näytetään thaimaalaisen kuvasarjan kuuta ja tähteä). Meillä Suomessa kuu on ihan pyöreä pallo tai puolikas palloa tai pystyssä oleva sirppi (näytetään). Thaimaassa kuukin näyttää vähän hassulta. (Näytetään vaakasuorassa olevaa kuunsirppiä.) Miltä se näyttää? Kyllä, banaanilta tai sillalta tai polkupyöräkypärältä (käännetään kuu ylösalaisin) tai veneeltä tai parralta (näytetään) tai hymyltä (näytetään).
Meidän on hyvä muistaa, että Thaimaassa on ihan sama aurinko ja kuu kuin Suomessa, vaikka ne näyttävät vähän erilaisilta. Samalla tavalla thaimaalaiset ihmiset ovat sisältä ihan samanlaisia ihmisiä kuin me suomalaiset, vaikka he saattavat näyttää vähän erilaisilta. He puhuvat eri kieltä ja heillä on erilaisia vaatteita ja erilaisia tapoja."
Tällaista avaruusoppia puhun usein pikkuisille kuulijoille Suomessa, niin teen tänäänkin. In real life, elävässä elämässä, se ei kuulosta ihan noin lässyttävältä, vaan on ymmärtääkseni ihan OK. Ainakin lapsilla on hauskaa. Samoin minulla.
Samalla voin taas kerran yrittää kertoa siitä, miten ihmiset kuuluvat yhteen maasta, kulttuurista, kielestä ja tavoista riippumatta. Isompien kanssa voidaankin sitten miettiä, miksi kuu on päiväntasaajan lähellä eri asennossa kuin Suomessa. Meilläkin kesti useita vuosia, ennen kuin aloimme ihmetellä asiaa ja sitten kerran perheen kanssa aamiaispöydässä yhdessä sen keksimme. Sopii miettiä. Kuvaa perheemme ruokapöytäkeskustelujen tasoa..
Suomen eläimet 1-5, Weilin+Göös, 1987
Tämän kirjasarjan kanssa pidettiin perheessä yhdistettyä Suomen luonnontieteen oppituntia ja eläinpyhäkoulua. Aiheeksi otettiin vuorollaan joku eläin ja sitten yhdessä luettiin siitä tietoja tästä kirjasta ja mietittiin, mitä siitä Raamatussa sanottiin. Joskus ponit tanssivat pöydällä hevospyhäkoulussa ja joskus taas marsumme oli sylissä jyrsijäpyhäkoulussa. Taivaan lintuja katsottiin myös parvekkeen bouganvillessä lintupyhäkoulussa, kaloja kodin akvaariossa kalapyhäkoulussa ja muurahaisia pöydän sokeriastiassa muurahaispyhäkoulussa. Hyvä mahdollisuus eri-ikäisten yhteiseen toimintaan.
1995 Pori. Ruokapöytäkeskusteluja voi käydä kaikenlaisten ihmisten kanssa. Kuvassa Surang Dasiri ja Mariam Yuchee..
Kommentit