Sataako?
Sata salamaako?
Sata kertaa sata
Ja sataa

Tropiikissa monet asiat tuntuvat ylimitoitetuilta.

Se alkaa tuulenkohahduksella. Tuntuu siltä kuin koko ympäristö heräisi. Hetken kaikki on hiljaa paikallaan odottaen esiripun nousua, sitten pauhu alkaa. Voimakas tuuli taivuttaa puita ja pensaita. Hiekka pölyää. Lämpötila laskee hetkessä.

Syöksymme ulos. Kuumuuden keskellä tuntuu raikas tuuli. On helppo hengittää. Mahtavaa. Mustat pilvet vyöryvät näkyville. Kaukana jo näkyy salamoiden välähdyksiä. Jyrinä lähenee. Sade alkaa. Se ei arkaile, vaan kaataa vettä vesiputouksen tavoin. Läpinäkymätön seinämä. Katkeamaton jyrinä.  Taivaalla välkehtivä valoverkko.

Tropiikin ukkoset on itse koettava ymmärtääkseen, kuinka majesteettista ukkonen voi olla. Myrskybongareilla on helpot ajat. Sadeaikaan ukkostaa lähes joka päivä. Kuumuudesta kärsivä länsimaalainen saa hetken hengittää. Pahimman sadekuuron aikana on hyvä pysäyttää auto hetkeksi turvallisuuden takia. Vettä vyöryää tielle. Marvellous. Wonderful. Special. Eztraordinary. Kerrassaan upeaa.

Viime kesänä Mies kulki välillä lähimetsissä etsimässä paikalliskoordinattien avulla salamaniskujen äskettäin mahdollisesti vaurioittamia puita URSA:n Salamapuu2007 – projektia varten. Hän osti uuden kamerankin voidakseen paremmin kuvata noita puita. Tänä kesänä projekti on laajentunut Ilmatieteen laitoksen tutkimukseksi. Projekti voi parhaimmillaan liittyä myöhemmin myös metsäekologiaan, metsäpalojen vähentämiseen ja salamasuojaukseen.

Lähtekää mukaan, jos kiinnostaa. Ilmatieteen laitoksella oli tiedonkeruuta varten ohjeet ja lomake: "Jos siis kohtaat luonnossa liikkuessasi puun, johon salama on iskenyt kuluvana kesänä, voit raportoida siitä meille (Ilmatieteen laitokselle). Havaintoja käytetään tieteellisessä tutkimuksessa. Tutkimus on jatkoa kesälle 2007, jonka tuloksista löytyy tarkempaa tietoa  Ursan sivuilta."

2015. Puuhun voi iskeä muukin kuin salama. (Kuva Simo Nieminen)

Plus%20127%202015%20J%C3%A4tk%C3%A4nkynt