Samea sielu
Samea sielun peili
Kuka pesisi peilin?
Kuka samean sielun?

 

Katselen kirjoittaessani nyt vähän väliä ulos kirkkaista ikkunoista. Kuopus tuli käymään ja lahjoin hänet pesemään ikkunoita. Ison puiston vihreät puut nyt suorastaan hehkuvat. Olen nähnyt tämän puiston kasvavan alusta asti. Muutimme tähän taloon, kun vieressä vielä lehmät laidunsivat. Pian sen jälkeen alettiin rakentaa puistoa käytävineen, leikkipuistoineen, nurmikkoineen, puineen ja pensaineen. Nyt tätä aluetta pidetään osana kaupungin keskustaa.

Minulle on ollut aina tärkeää saada katsella ulos ikkunoista. Se tuntuu samalta kuin tuleen tuijottaminen. Ajatukset lähtevät liikkeelle. Tuijottelu saattaa myös rauhoittaa levottoman mielen.

Helsingissä Lähetysopistossa opiskellessamme perheemme asui Tähtitorninkadun varrella yhdessä huoneessa. Huoneessa oli erityinen ikkunoista muodostuva kukka, kahdeksan pyöreää pientä ikkunaa ison pyöreän ikkunan ympärillä. Mahtava näky! Nyt tuo huone on  lähetysjohtajan huoneena. Sen voi bongata Lähetyskirkon oven yläpuolella olevan Kristuspatsaan yläpuolelta.   Sisällä Lähetyskirkossa on kaksi isoa lasimaalausikkunaa, jotka ovat usein esiintyneet Kauneimpien Joululaulujen laulumonisteiden kannessa.

Thaimaan kodeissamme asuimme useimmiten kaltereiden takana. Ne pyrkivät turvaamaan meidät epämiellyttäviltä vierailuilta, mutta sulkivat meidät samalla sisälle. Loppuvuosina nuo ikkunoiden turvaraudat oli muotoiltu kauniiksi, joten niitä saattoi pitää jopa koristeina.

 

Olen usein kuullut sanottavan, että jos Jumala sulkee oven, hän avaa jostain ikkunan. Voi olla, että kaikki ovet eivät meille koskaan avaudu, mutta ikkunoidenkin ääressä elämän voi kokea täysipainoisesti. Mikä on sinun lempi-ikkunasi?

Thaimaa. Kanchanaburi. Kwai-joki. Näkymä Kuoleman rautatien vaunun ikkunasta.

Plus%20167%20Kwai-joki%20ja%20rautatie%2