Kärsikää toinen toistanne.
Rakkaudella.
Utopiaa. Utopiaa.

Viikonloppuna olimme muuttoapuna Turussa. Katsoimme ensimmäisen adventin Hoosianna- jumalanpalveluksen televisiosta. Siellä sanottiin tuo lause. Että pitäisikö oikeasti kestää toista ihmistä?  Pitäisikö oikeasti rakastaa? Vaikeaa on. Vaikeaa.

Yksi kynttilä oli pöydällä. Perheemme perinteisestä adventtikynttilästä saattoi aikanaan kuulla myös kirkon nettisivuilta. Nyt se on jo sieltä poistunut.

Perheen joulukalenterin kolmas esine: Myyjäisistä ostettu iso lammas, Musta Saara. Se on jo kedolla syömässä odottelemassa joulun tapahtumia.

Työn alussa perustettiin liturgiakomitea. Siinä oli thaimaalaisia, suomalaisia ja norjalaisia jäseniä. Ajatuksena oli miettiä jumalanpalveluksen kulkua ja sunnuntain tekstejä. Haluttiin luoda uutta luterilaista mallia Thaimaahan. Miten saataisiin aikaan jumalanpalvelus, joka olisi luterilainen, liittyisi kirkon vanhaan perinteeseen, olisi thaimaalainen ja vielä sellainen, jossa kaikki voisivat osallistua omalla tavallaan?

Komitean ensimmäisessä pöytäkirjassa näkyy piirretty ympyrä. Se tarkoitti kirkkovuotta.  Uusi asia silloin. Joulu ja pääsiäinen olivat jo siihen mennessä tuttuja. Muut kirkkovuoden juhlat on sittemmin myös löydetty. Adventin aika on käännetty thain kielelle "kuninkaallisen saapumisen valmistamisen aika".

Yhteinen usko. Yhteinen tehtävä. Yhteinen uusien löytöjen  riemu.

Anna-Maija Raittila: Suomen kirkkohistoria, Kirjayhtymä 1970

On mielenkiintoista lukea tänään tätä  vanhempaa kirkkohistorian kirjaa ja sen aikanaan luomia tulevaisuuden kuvia.

"Herätyskristillisyyden rinnalla on pitkin matkaa pyritty painottaman kirkon kasvatus- ja opetustyön merkitystä, samoin meidänkin kirkkomme vaiheissa yhä uudelleen toistuvia kehityslinjoja ahdasmielisyydestä oikeaan suvaitsevaisuuteen, itsekeskeisyydestä lähimmäisen palveluun, lakihenkisydestä armon omistamiseen".

Thaimaassa elimme kirkkohistoriaa pikakelauksella.

1982. Bangkok Christian Guest House.Thaimaan luterilaisen lähetyksen vuosikokous. Taustajärjestöjen edustajat: Seikku Paunonen, Suomen Lähetysseura, Egil Eggen, Norjan Lähetysseura, John Tse, Hongkongin evankelisluterilaisen kirkon presidentti.

29%201982%20LMT%20GA%20pomot%20pieni-nor