Kaksi kotikaupunkia
Kahden kaupungin kunnon synttärit
Menneisyyden muistot molemmissa läsnä

Historia kertoo menneestä ajasta ja menneistä asioista.  Historiaa tarvitaan kertomaan myös siitä, mitä enää ei haluta kokea.

” 8.3. 1958. Lauantai. Nyt on hiihtoloma ja maailmanmestaruuskilpailupäivä ja Porin 400-vuotispäivä. Koko pyhän tienoo on täynnä kaikenlaisia juhlia ja koko viikko on täynnä ilmaisia konsertteja ja näytelmiä. Isä ja äiti ovat parast’aikaa valtuuston juhlaistunnossa, joka radioidaan, ja itse istun radion vieressä ja kuuntelen.”

Tänään kirjaston näyttelytilassa oli kuvia viidenkymmenen vuoden takaa. Yritin katsoa, löytyisivätkö isäni ja äitini Porin Teatterissa pidetyn valtuustokokouksen lehtikuvasta, mutta heitä ei siinä kuvassa näkynyt. Muistan, miten radiossa kuului tuon kokouksen nimenhuuto ja miten isäni vastasi silloin olevansa paikalla. Kaikenlaista muistikertymää ihmisellä onkin. Hämärästi muistan myös olleeni Porin asemalla, kun Urho ja Sylvi Kekkonen saapuivat juhliin junalla. Pitkä presidentti erottui joukosta, vaikka väkeä olikin melkoisesti.

Tänä vuonna Pori viettää 450-vuotisjuhliaan. Nytkin keväällä nykyinen presidentti vieraili täällä. Häntä en nähnyt.

Bangkokin 200-vuotisjuhlia vietettiin vuonna 1982 suurensuurin juhlallisuuksin. Se oli samalla Thaimaan nykyisen kuningassuvun 200-vuotisjuhla. Talojen seinillä oli isoja juhlakoristeita ja monenlaiset liput liehuivat. Olimme katsomassa juhlallisuuksia ja pääsimme ihan lähelle, kun kuningasperhettä kuljettanut autosaattue meni ohi. Liikenne oli pysäytetty ja autot liikkuivat nopeasti. Silti tunnistimme kuningasparin ja näimme kuningatar Sirikitin heiluttavan kuninkaallisesti kättään juhlivalle yleisölle. (Postauksessa 27 lisää kuninkaasta ja hänen autokulkueestaam)

Meillä on edelleen isoja seinätauluja Bangkokin 200-vuotisjuhlallisuuksien ajoilta. Iltavaloissa kuvatut temppelien ja palatsien kullatut huiput kimaltelevat kauniisti. Eräässä Morganismi- blogissa olevassa Aasian kuvataulussa sanotaan aasialaisten olevan mahtipohtisia ja hienostelevia. Juhlat siellä ainakin ovat aina upeita.

1982. Bangkokin 200-vuotisjuhlallisuudet. Ainoa itse ottamamme kuva Thaimaan kuninkaasta ja kuningattaresta ohi kiitävässä autossaan:

Plus%20107%20Thaimaan%20kuningas%20pieni