Kaikki väki nukkuu.
Tai sitten ei.

Suurkaupungin liikenne ei hiljene koskaan.

Joulukalenterin seitsemästoista esine: Aarikan puunvärinen enkeli, joka on tehnyt jo monta matkaa kanssamme Thaimaahan.

Ilta on hämärtynyt Bangkokin miljoonakaupungissa. Liikenteen melu jatkuu entisellään. Joulukuun kostea lämpö alkaa hieman hellittää.

Pienten kirkkojen pihoille on kokoontunut ihmisiä, nuoria, vanhoja ja lapsia. Joululaulut on harjoiteltu, kitarat, kynttilät, joulutervehdykset ja Raamatut varattu mukaan. On aika lähteä. Tiet ja aitovieret kutsuvat.

Ahtaudutaan pikkubusseihin tai avopakettiautojen lavalle. Sopu antaa sijaa. Lähdetään liikkeelle. Illalla on ruuhkien takia varattava aikaa paikasta toiseen siirtymiseen. Yöllä kulku käy jo nopeammin. Joulun sanoma thaimaalaisille kulkee eteenpäin tälläkin tavalla.

Yön aikana vieraillaan monessa kodissa monenlaisessa naapuristossa. Kodeissa jo odotellaankin. Etukäteen on sovittu, keitä käydään tervehtimässä. Joukossa on seurakuntalaisia, sukulaisia, ystäviä ja tuttavia.

Vierailijat saapuvat paikalle. Noustaan pois autosta, viritellään kitarat ja äänet, kynttilät sytytetään. Tropiikin yössä soivat joulun sävelet ja loistavat joulun kynttilät. Jouluevankeliumin kuulevat naapuritkin. "Meille kaikille on syntynyt Vapahtaja, Jeesus Kristus." Sitten taas eteenpäin, seuraavaa ihmistä kohtaamaan.

Mies oli monena jouluna mukana "carolingissa", milloin joidenkin seurakuntalaisten, milloin koulutuskeskuksen opiskelijoiden kanssa. Aina  hän sai kunnian toimia kuskina. Ajo jatkui usein aamuyöhön. Laulajat  nukahtivat aina heti autoon takaisin päästessään, kuljettajan piti pysytellä hereillä. Mukavia muistoja noista vierailuista on. Parikymmentä eri-ikäistä laulajaa portin takana kello kolme. Yhteisöllisyyttä. Kakkua ja limsaa. Monia hyvän joulun ja siunauksen toivotuksia, puolin ja toisin.

Pentti Lempiäinen: Herramme lähettiläät, Kirjapaja, 1980

Taas nimikkoseurakunnalta matkalle mukaan saatu lahja. Hyödyllistä tietoa jaettavaksi.

Kirjassa on kuvat ja tietoa Rauman vanhan luostarikirkon lehterien reunassa olevista v 1767 maalatuista Uuden testamentin henkilöistä. Jokaisen kuvan alla on kaksisäkeinen teksti, jossa kerrotaan kyseisen henkilön kuolemasta. Jaakobista,  Sebedeuksen pojasta kerrottiin näin:

"Jacobin pää tääll' pois lyötin, / Siell' taiwan ilo annettin." Toisesta Jaakobista, Alfeuksen pojasta taas kerrottiin näin: " Jacob jalo se wähembi, /  Nujall päivild poisotettin."

1988. Bangkok. Hua Markin seurakunnan caroling-ryhmä koputtamassa yöllä vierailukohteen oveen:

15%201987%20HM%20caroling%20pieni-normal