Muutoksen mukavuus

Mukana muutoissa

Täytyy myöntää, että kotimme ei ole ollut tyylikäs, mutta sen sijaan kyllä tyylillinen, siis monityylinen. Yhteiselomme alussa täytimme työhön liittyviä virka-asuntoja vinttien ja varastojen kätköistä löytyneillä huonekaluilla sekä kirpputorilöydöillä. Jotain uuttakin sentään ostimme. Thaimaan vuosien aikana tuntui turhalta kotimaakausilla ostaa uutta ja modernia, koska kaikki olisi ollut taas vanhanaikaista muutaman vuoden jälkeen Suomeen palatessamme.

Thaimaassa asuimme valmiiksi kalustetuissa asuinnoissa. Huonekalut kuuluivat luontaisetuihin. (Meillä oli aika pienet kiintiöt Suomesta mukaan otettavalla tavaralle.) Joissain asunnoista oli valmiiksi vuokraan kuuluvia huonekaluja ja keittiökalusteita, mutta toisissa piti hankkia kaikki itse. Työkaudelle tullessaan katsoi, mitä kulloinkin oli valmiina varastossa. Opimme tekemään kodin aina niistä huonekaluista, joita juuri sillä kerralla löytyi. Vanhoja huonekalujaan saattoi taas ihailla työtovereiden kotona. Huonekalut piti tietysti inventoida:

”Huonekaluista pitäisi näkyä materiaali, tyyppi tai koko, sekä väri ja kunto, laitteista lisäksi merkki ja tyyppi, jos mahdollista. (Ilmastointilaitteesta BTU- luku, joka löytyy koneen kyljestä.)

Materiaali:

Puu, rottinki, muovi, metalli, lasi tms.

Tyypit ja koko:

Kaapit: Keittiö, vaate, kattila, lipasto tms. Lisäksi, onko omassa sarjassaan iso vai pieni. Tai joku muu tärkeä erotteluperuste

Kirjoituspöydät: Pieni = koululaispöytä, iso = molemmissa päissä laatikko tai kaappi, keski = edellisten välimuoto

Tuolit: Ruokailu, toimisto, sohva = sohvatuoli, jakkara

Sängyt: Kerros, aikuisen, lapsen, vauvan

Tuulettimet: Lattia = korkea malli, pöytä = matala malli

Kirjahyllyt: Jos rottinkinen, niin korkea, matala, alakaapit tms. Jos puinen, niin iso, pieni. Lisäksi tarvittaessa, montako hyllyä tms.

Pöydät: Ruokailu, sohva, taitettava (iso/pieni)

Laatikostot:  Montako laatikkoa, iso = lattialla seisova, pieni = pöytämalli

Väri ja/tai tummuus:

 mikä tuntuu oleelliselta erottelun kannalta

Kunto:  Asteikolla hyvä, kohtalainen, huono. Kriteerinä on sopivuus käyttötarkoitukseen

Selitysten lisäksi löytyy tietysti vielä uusia kysymyksiä. Vastaukset voi niiden osalta tehdä yksinkertaisella talonpoikaisjärjellä – ei tämä kaluston luettelointi ole hirveän vakava kysymys.”

Arvatkaa, osaammeko kantaa muuttotavaroita paikasta toiseen. Vastaus on: Kyllä. Kaikki sujuu perusperiaatteella: Se, mikä on mahtunut ovesta sisään, mahtuu siitä uloskin.

1979. Bangkok. Kirjahylly. Rottinki. Korkea. Viisi hyllyä. Hyvä.

Plus%20312%20Kirjahylly%20Hyv%C3%A4%20Ro