Yksi helmi kerrallaan

Marjattah    haastoi minut helmenkalastajaksi.  Mikä kirjoittamani teksti olisi sellainen, josta voisin olla "syystäkin ylpeä”? Yhden vanhan helmen yhdestä raakusta löysin jo aikaisemmin, +605 Helmi? , joten haastetta en tässä enää toista. Silti, tämän uuden haasteen avulla saan toisenkin helmen  nauhaani.

Mietin, mikä blogikirjoitukseni voisi olla helmi.  Jokainen kirjoitus on ollut minulle merkittävä sen kirjoittamisen aikana. Joidenkin merkitys on entisestäänkin kasvanut kommenttien johdosta. Jotkut jännitystilat ovat lauenneet jälkeenpäin. Toisissa aika on hoitanut asian. Joissain teksteissä kipeät muistot vieläkin raaputtavat vanhoja arpia vereslihalle. 

Tähän blogiin on eniten tultu sanalla NESTELISTA. Sen sanan suosio alkoi jo heti postauksen jälkeen ja jatkuu edelleen säännöllisesti:  + 142 Nestelista ja muut itsestäänselvyydet. Ote tuosta kirjoituksesta:

” Minulla se kaikki tänään kulminoituu nestelistaan, pieneen lappuseen, joka joko on tai ei ole potilaspöydällä. Olen sitä listaa nyt muutaman päivän miettinyt aktiivisesti. Illalla se oli mielessä viimeksi ennen nukahtamista ja aamulla se tuli taas mieleen hetikohta herättyäni.

Nestelista on lappunen, josta ilmeisesti jossain on annettu selvät säännöt. Siis joku jossain tietää, kenen tehtävä on kirjoittaa tietoja tuohon lappuseen. Joku siis myös tietää, miten tuota listaa on täytettävä ja mitä tietoja listaan laitetaan. Listassa on monta saraketta ja oletusarvoisesti sitä voidaan käyttää erilaisissa tilanteissa. Oletetusti tuo lista näyttää, onko nestettä mennyt potilaalle sisään ja potilaalta ulos oikeassa suhteessa.

Kaikki varmaan olisi potilaalle ja vieressä istujallekin selvää, jos joku kerran selittäisi nestelistaan liittyvän mysteerin kokonaisvaltaisesti. Niihin ohjeisiin voisi sitten pitäytyä ja niihin vedota, jos joku toinen haluaisikin ohjeistaa toisin. Seuraavia ohjeita ja käytäntöjä olen jo muutaman päivän aikana vierestä seurannut tilanteessa, jossa lääkäri on potilaalle kertonut päivittäin tarvittavan nesteen määrän:

- Nestelista on/ei ole pöydällä koko päivänä.
- Nestelista tuodaan pöydälle aamulla.
- Nestelista tuodaan pöydälle iltapäivällä. Kysytään/ei kysytä, mitä potilas on juonut aikaisemmin.
- Ruuan ja juoman tuoja kirjoittaa/ei kirjoita listaan, mitä on tuonut pöydälle, riippuen tietysti myös siitä, onko listaa vai eikö ole.
- Ruuan ja juoman pois viejä  kirjoittaa/ei kirjoita listaan, mitä potilas on juonut/syönyt, riippuen tietysti taas myös siitä, onko listaa vai ei.
- Potilaan pyydetään ja oletetaan/ei pyydetä eikä oleteta kirjoittavan listaan itse, mitä hän on milloinkin juonut.
- Potilaan pöydälle aamulla tuodun vesikannun vesi kuuluu/ei kuulu potilaan listattavaksi laseittain.
- Potilaan oletetaan tietävän/ei oleteta tietävän, kuinka paljon nestettä hän tarvitsee päivän aikana.
- Potilaan oletetaan/ei oleteta seuraavan itse pitkin päivää, saako hän lääkärin määräämän määrän nestettä päivittäin ajoissa, jotta tiedetään, milloin pitää antaa lisänesteytystä.”

Tämän tekstin kirjoittaminen helpotti tilanteessa, jossa läheinen oli toipumassa sairaalassa. Opin silloin paljon myös hoitohenkilökunnan paineista. Näin, kuinka moni joutui tekemään ylimääräisiä työvuoroja.  Sen he tekivät antamatta potilaitten kärsiä asiasta. Näin myös, mitä osastojen ylikuormitus tarkoitti käytännössä. Käytävillä oli lähes koko ajan useita potilaita ylipaikoilla. Tippapullo tippapullon perään tiputti nesteitä. Samaan aikaan tietokoneet eivät toimineet moneen päivään ja laboratoriotulokset jouduttiin noutamaan laboratorioista. Lääkityksen muutokset olivat lapuilla eikä ohjeita selvästikään ehditty aina siirtää seuraavalle työvuorolle. Se sai aikaan ristiriitaista hoitokäytäntöä kipulääkityksen ja nesteytyksen osalta. Kenen vika?

Helminauhojen valmistus liittyi  myös thaimaalaisen pääsiäisnäytelmän valmisteluihin. Näytelmässä lainopettajat  ja fariseukset esiintyivät pitkät ketjut kaulassaan. 

Paastonaikana voisin miettiä vaikka sitä, olenko aito vai teeskentelenkö? Tai peitänkö omaa falskiuttani syyttämällä toisia teeskentelijöiksi? Vastaus on harmittavan selkeä...

Plus%20623%20DM%20nuoret%20p%C3%A4%C3%A4

Bangkok. Don Muangin seurakunnan nuoret helmivalmisteluissa.