Maassa maan ruualla

 

Paljon menettää, jos ei uskalla maistaa outoja makuja maailmalla. Ruuan alkuperä voi olla kyllä hyvä tarkistaa vasta jälkikäteen.

Tänään perhe saa herkkuja. Kaasuhella unohdetaan. Eletään modernia kulinaristista perinnepäivää koillisen herkkuja avulla.

On kuuma päivä. Kärpäsetkään eivät jaksa lentää. Pihalla roikkuu telineessä naudanlihasuikaleita kuivumassa auringossa. Apulainen tuo pihalle perinteisen thaimaalaisen ämpäriin savesta muotoillun ja poltetun hiiligrillin (Thai Bucket Charcoal Stove). Se sytytetään ja sen päälle laitetaan erityinen sitkoriisin kattila täynnä vettä. Kattilan päälle laitetaan suppilonmuotoinen punottu kori. Koriin kaadetaan likoamassa olleet sitkoriisit. Kansi päälle ja höyrystyminen alkaa. Sitkoriisi. Sticky rice. Khau Niou.

Puolikypsästä papaijasta on veitsellä hakattu irti suikaleita. Ne laitetaan tomaatin, papujen, chilin ja mausteiden kanssa keraamiseen huhmareeseen. Kuuluu kova kopina, tam tam. Green Papaya Salad. Som Tam.

Kuivuneet naudanlihasuikaleet paistetaan ja maustetaan. Beef Jerky, Nya Dääd Diou.

Jauhelihaa paistetaan ja maustetaan. Laab

Jälkiruuaksi kuoritaan ja siivutetaan kypsää mangoa. Se syödään makean sitkoriisin kanssa. Mango_on_Sticky_Rice, Khau Niou Mamuang.

Joskus Suomessa leikkaan lihaa ohuiksi siivuiksi uunipellille kuivumaan patterin päälle. Maustan sen kalakastikkeella ja sokerilla. Lopuksi paistan sen.  Liotettua sitkoriisiä keitän höyrykattilan yläosassa pyyhkeen sisällä. Papaijasalaatissa papaijan korvaan porkkanalla. Laabia varten ostan valmista mausteseosta. Miniä osaa tehdä hyvää laabia itsekin. Mangojakin saa nykyisin jo edullisesti. Ihan hyvää,  kunhan ei väitä ruokaa thaimaalaiseksi ruuaksi thaimaalaisten kuullen. Muille se menee täydestä. Tänään ainakin meni.

2002. Pori. Länsi-Porin kirkko. Thairuuan esittelyä lähetyksen toimintapäivässä.

Plus%2057%20Pori%20L%C3%A4nsi-Porin%20ki